Szeletelt mandula

A szeletelt mandula az egyik legnépszerűbb felhasználási módja ennek a nagyon egészséges gyümölcsnek. A mandula Kelet-, Közép- és Nyugat-Ázsiában őshonos, de a mediterrán vidékek kedvelt növénye is. Hazánkban már a XVI. század óta ismert, bár akkor még dísznövényként ültették. Azonban telepítésére csak a XIX. század végén került sor. Az egykori – filoxéra járvány következtében kipusztult – szőlőtőkék helyére.

A mandula nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Ugyanis a mandula számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

Szeletelt mandula

Felhasználása sokrétű, friss fogyasztáson túl jellemzően a sütemények ízesítőjeként használjuk. Ehhez leggyakrabban őrölt formáját használjuk, de nagyon kedvelt a szeletelt mandula is. Akár mi magunk is őrölhetjük vagy szeletelhetjük is a tisztított mandula darabokat, de készen is vásárolhatjuk ezekben a formáiban. Nagyobb bevásárlóközpontokban, élelmiszerláncok, bioboltok polcain megtalálható, de webshopokban is elérhető különböző kiszerelésekben.

Felhasználása

A szeletelt mandula nagyon kedvelt a süteményekben, vagy azok tetejére rásütve egyaránt. Nagyon különleges ízhatást ad az így készült süteményeknek. Kalácsok, piték, gyümölcskosárkák tetejére sütve is igazán finom ropogtatnivaló. De nemcsak nagyon finom, dekoratív díszítőeleme is az édességeknek. A különböző sütés nélküli édességeket – mandulásgolyó vagy mandulás keksztekercs – is beboríthatjuk vele. Joghurtokat, zabpelyheket is gazdagíthatunk vele egy-egy kiadósabb egészséges reggelinél vagy vacsoránál.

Mandula felhasználási formái

Ezen túlmenően is számos feldolgozási formája ismert. A mandula például a marcipán egyik fő alapanyaga is.

Valamint az utóbbi évek egyik legnépszerűbb terméke a mandulatej, mely nemcsak a különböző érzékenységben szenvedők között lett nagyon keresett. A mandulaliszt viszont kifejezetten jó alternatívát jelenthet a gluténérzékenyek számára a gabonalisztekkel szemben. Ezek pedig már nemcsak a bioboltokban és a drogériákban érhetők el, hanem a nagyobb bevásárlóközpontok, élelmiszerláncok polcain is megtalálhatók. Valamint webshopokban is meg tudjuk már őket rendelni.

De nemcsak az élelmiszeriparban a szépségiparban is használják jótékony hatását. A mandulaolaj ugyanis nemcsak konyhai felhasználásra, de a kozmetikaiparban is használatos. Ugyanis hatása nemcsak belülről, de kívülről is rendkívül jótékony. Nemcsak masszázsolajként, de különböző krémek, szappanok, samponok összetevői között is megtalálható. Ugyanis még az érzékeny bőrt is hidratálja, selymessé teszi. Mivel gazdag vitaminokban, így rendkívül tápláló és nemcsak a bőr, de a haj számára is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom