Papírhéjú mandulafa csemete

A papírhéjú mandulafa csemete egy keresett fajta a mandula fajták között, hiszen mindenki minél nagyobb termésű, és minél vékonyabb héjú mandulát szeretne ültetni.

A mandulával szemben elvárás a termés hosszú eltarthatósága, valamint a könnyű törhetőség és hatékony tisztíthatóság. A száraz héjas mandula esetében különböző értékmérő tényezőket vesznek figyelembe annak minősítéséhez pl. a termés átmérője, a térfogata, a héjvastagsága, törhetősége, bélaránya. De a héj színe, felülete és a termés íze is fontos szempontok.

Papírhéjú mandula csemete

Papírhéjú vagy vékony héjú fajták az alábbiak:

  • Tétényi rekord mandulafa

Hazai származású, mely szeptember elejétől október elejéig érik. Erős növekedésű, bőventermő fajta, mely középnagy méretű, vékony, de kemény héjú, könnyen törhető terméseket ad. A mag-bél arány: 38-42%.

  • Budatétényi 70 mandulafa

Szintén hazai származású fajta, mely szeptember közepén, végén érik. Középerős növekedésű, bőtermésű fái jól termékenyülnek a Tétényi kedvenc, Tétényi bőtermő és Budatétényi 1 fajtákkal.  Termése közepes nagyságú, papírhéjú, könnyen törhető. A mag-bél aránya: 65-72%.

  • Tétényi bőtermő mandulafa

Szintén hazai származású fajta, mely szeptember közepén érik. Gyengébb növekedésű fáinak koronái sűrűsödésre hajlamosak. Elhúzódó virágzása miatt a késői fagyok kevésbé károsítják. Nagy méretű, félpapírhéjú, könnyen törhető termést ad, mely mag-bél aránya: 46-50%.

  • Tétényi kedvenc mandulafa

Szintén hazai származású fajta, mely szeptember elején, közepén érik. Gyengébb növekedésű, szellős koronájú. Elhúzódó virágzása miatt a késői fagyok kevésbé károsítják. Középnagy méretű, félpapírhéjú, könnyen törhető termést ad, mely mag-bél aránya: 46-50%.

Papírhéjú mandulafa csemete metszése

A mandulafa metszése – bár azt gondolhatnánk, hogy nem fontos, de bizony ez is elkerülhetetlen feladat, hiszen a mandula esetében is számolni kell a visszavágásaival. A mandulafának is – mint minden gyümölcsfának – ez az egyik legfontosabb eleme az eredményes mandula termesztéséhez. Valamint ezáltal előzhetők meg a mandula betegségei is. A metszetlen fák kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a fa terméshozama csökken.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom