Őrölt mandula

Az őrölt mandula a leggyakoribb felhasználási módja ennek a nagyon egészséges gyümölcsnek. Bár az utóbbi években a szeletelt mandula is kedvelt, – főleg a sütemények díszítésénél fontos – alapanyag. A mandula Kelet-, Közép- és Nyugat-Ázsiában őshonos, de a mediterrán vidékek kedvelt növénye is. Hazánkban is már a XVI. század óta ismert, bár akkor még dísznövényként ültették. A Tihanyi-félsziget levendulásának kísérő növénye is volt. Az ó-levendulásban mai napig megtalálható egy-egy öreg példány. De telepítésére csak a XIX. század végén került sor, az egykori – filoxéra járvány következtében kipusztult – szőlőtőkék helyére.

Bár az egy főre jutó éves fogyasztása nem jelentős, a mandula nagyon egészséges csonthéjas gyümölcs. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagokat, rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával nemcsak a vitamin- és ásványianyag raktárainkat tölthetjük fel a téli vitaminhiányos időszak előtt, de az egészségünk megőrzéséért is sokat tehetünk. Főleg mivel az Omega-3 zsírsav tartalma is jelentős, mely előállításra az emberi szervezet nem képes, így nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük.

Őrölt mandula

A mandula felhasználása igazán sokrétű. Még korábban csak friss vagy szárított formájában fogyasztották egészben vagy ledarálva, napjainkra igen széleskörűen alkalmazzák. Bár jellemzően még mindig leginkább a sütemények ízesítésére használjuk. Igaz a gluténérzékenység egyre nagyobb számban történő előfordulásával a mandulaliszt a hagyományos gabonalisztek egyik alternatíváját is jelenti.

Mandulalisztet vásárolhatunk készen, de magunk is elkészíthetjük otthon. Ugyanígy van ez a darált mandula esetében. Ugyanis mi magunk is ledarálhatjuk a megpucolt mandulát, mely úgy aromásabb, frissebb lesz. De nagyobb bevásárlóközpontokban, élelmiszerláncok, bioboltok polcain is megtalálható, sőt webshopokban is elérhető különböző kiszerelésekben.

Darált mandula felhasználása

A darált mandula nagyon kedvelt a süteményekben, ahol liszttel együtt – vagy liszt helyett – is használhatjuk. Kellemes aromás ízt biztosít például a mandulás linzer vagy a különböző kekszek esetében is. Nagyon kedvelt a különböző sütés nélküli, kekszes finomságok készítése során is, mivel számos lehetőséget biztosít a különféle ízek, állagok elérésében. Így például nagyon népszerű a mandulás golyó vagy a mandulás keksztekercs készítésénél is.

De nemcsak süteményekhez használhatjuk. Hiszen az egykori menzás ételek nagy kedvencei voltak a különböző kifőtt tésztákra tett darált magvak, így a diós- mákos vagy mandulás tészta is. Ha húsmentes napokat tartanánk, vagy már nincs ötletünk mit főzzünk, remek megoldás lehet! De a reggeli joghurtokat, zabkásákat is gazdagíthatjuk vele.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom