Tartalomjegyzék
A kekszek nagyon kedvelt egyszerű illatos édességek, nincs ez másképp a narancsos mandulás keksz esetében sem. A narancsos mandulás keksz egy gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely jól záródó dobozban sokáig eltartható. Vendégváró finomságnak is remek választás, de egyszerűen egy délutáni tea vagy kávé mellé is tökéletes. A mandula és a narancs is nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásukkal sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ilyen párosításban pedig igazán különleges ízvilágot kölcsönöznek a keksznek, mely tovább gazdagítható, variálható.
Narancsos mandulás keksz recept
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 13 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 csomag sütőpor
- 10 dkg őrölt mandula
- 1 db tojás
- 0,5 db kezeletlen héjú narancs reszelt héja
- csipet só
- kevés őrölt fahéj – elhagyható
A narancsos mandulás kekszek elkészítési lépései:
- A lisztet át kell szitálni és össze kell keverni a sütőporral, csipet sóval és az őrölt mandulával.
- Majd a lisztet és a tészta többi hozzávalóját rakjuk bele egy nagy tálba.
- A kezeletlen narancshéját (esetleg keveset a levévől) is keverjük hozzá.
- Ezután alaposan gyúrjuk össze a tésztát, majd egy fél órára tegyük hűtőszekrénybe.
- Majd a sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- A tésztából formáljunk kis gombócokat formálunk és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük őket.
- Kicsit szétlapítgatjuk kézzel vagy kanállal (vagy egy pohár aljával).
- Hagyunk helyet közöttük ne nagyon szorosan tegyük egymás mellé a kekszeket, mert kicsit nőnek sülés közben.
- Előmelegített sütőben süssük kb. 15-20 percig, akkor jó, ha a széle már aranybarna.
- Hagyjuk a tepsiben kihűlni, csak utána szedjük ki, akkor nem törik el.
Porcukorral megszórható, de ez el is hagyható. Jó étvágyat hozzá!
TIPP: Olvasztott csokiba is belemártogathatjuk. Ebből az adagból kb. 18-20 db lesz, érdemes rögtön nagyobb adagot is készíteni, mert tízóraira, uzsonnára is remek és nagyon hamar elfogy.
Mandulás Keksz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez