Mézben érlelt mandula

A mézben érlelt mandula, rendkívül egészséges és nem csak készen kapható, mi magunk is elkészíthetjük, akár ajándéknak is nagyszerű ötlet. Az köztudott, hogy a mandula rendszeresen fogyasztva rendkívül jótékonyan hat a szervezetre. Ez a hatás a mézzel pedig tovább fokozható.

A mézben érlelt mandula hatása

A méz már önmagában is szénhidrátforrás, mely gazdag ásványi anyagokban. Hiszen számos vitamin, szerves sav, illóolaj és fontos enzim megtalálható benne, valamint tartalmaz még aminosavakat, fehérjéket és egyéb bioaktív anyagokat. 81%-ban főleg monoszacharid cukrot tartalmaz. Továbbá 22 féle makro-, és mikroelem található benne. Elsősorban C-, és B-vitamin, folsav és nikotinsav a leglényegesebb vitamintartalma. Rendkívül magas az enzimtartalma is, és ez okozza a jelentős antibiotikus hatását.

A mandula nagyszerű forrása a telítetlen zsírsavaknak, sejtvédő és immunerősítő is. Segít az öregedési folyamatok lassításánál. A gyümölcsben ráadásul sok omega-3 zsírsav és antioxidáns is található. A mandula hatása a szervezetre igazán jótékony, segít az egészségünk megőrzésében. Javítja az agyműködést, erősíti a csontokat és a fogakat. Segíti az emésztést, de zsírégetést egyaránt. Magas rost tartalmának köszönhetően a székrekedés megelőzésében, az anyagcsere serkentésében is hatékony segítség. Vérnyomás szabályozó hatása is ismert és serkenti a vérkeringést is.

A vegetáriánus étrend egyik fő tápláléka, de magas tápértéke miatt a nagy energiafelvételt igénylő élethelyzetekben, valamint alultápláltság esetén is javasolt a fogyasztása.

Mézben érlelt mandula készítése

Hozzávalók:

  • 0,5 kg méz
  • 0,5 kg csonthéjától megtisztított mandula
  • fél citrom leve
  • kifertőtlenített befőttesüveg, jól záródó tetővel

Elkészítése:

  1. Először a mandulát szórjuk az üvegbe.
  2. Majd csorgassuk rá a mézet és fél citrom frissen facsart levét is.  
  3. Arra ügyeljünk, hogy a végén teljesen töltsük fel az üveget mézzel, de úgy, hogy ne legyen levegő buborékos.
  4. Majd csavarjuk rá az üvegre a jól záródó tetejét.
  5. Hűvös helyen tároljuk, érleljük legalább 1 hónapig, addig összeérnek az ízek.

Naponta háromszor fogyasszunk belőle egy-egy kanállal. 

Érdemes ősszel elkészíteni és akár karácsonyi ajándéknak adni. Ehhez csinos üvegekbe kell rakni és szépen feldíszíteni. De ha magunknak így készítjük, már a látvány örömmel fog eltölteni minket!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom