Tartalomjegyzék
A marcipán kedvelt cukrászati alapanyag, melynek a mandula az alapja. Egyszerűen egy cukorszirupból és hámozott mandulából készített massza, melyet házilag is elkészíthetünk. Tökéletes süteményekhez, tortákhoz, bonbonokhoz, szaloncukrokhoz, de akár különböző figurák készítésére is. A marcipán nemcsak napjainkban örvend nagy népszerűségnek, hiszen országszerte több Marcipán múzeum is arról tanúskodik, hogy eleink is nagyon szerették. Érdekessége, hogy nemcsak édesmandula bél, de néhány szem keserű mandula – vagy aroma – is kerül bele, ettől kapja jellegzetes, semmihez sem hasonlító ízét.
Marcián készítése házilag
Hozzávalók:
- 20 dkg mandulabél
- 20 dkg porcukor
- 0,5 dl víz
- keserű mandula aroma
A mandula előkészítése:
- A vékony barna hártyától szabadítsuk meg a mandulát, mégpedig úgy, hogy lobogó vízbe tegyük bele 3-4 percre, vagy 6-7 perc alatt gőzöljük meg. Ezután már könnyen lehúzható a héja.
- Majd szárítsuk legalább egy napig, hogy aztán könnyen le tudjuk darálni.
A marcipán elkészítése lépésről – lépésre:
- A nagyon finomra őrölt mandulához adjunk hozzá 10 dkg porcukrot.
- A másik 10 dkg porcukrot a kevés vízbe szórjuk bele és folyamatos keverés mellett forraljuk fel.
- Ezután folyamatosan adagolva adjuk a szirupot a mandulához, mivel lehet, hogy nem lesz az összes szirupra szükség.
- Kevergessük el, majd addig gyúrjuk, ameddig könnyen formázható, fényes masszát nem kapunk.
- A felhasználástól függően különböző ételfestékekkel, aromákkal ízesíthető, színezhető.
- Rögtön fel is használhatjuk. Csokoládéba mártogatva remek ajándék ötlet is.
Ha nem használjuk fel, szorosan fóliázzuk le és tartsuk hűtőszekrényben. Több hétig is eltartható így. A kétszeres vagy háromszoros cukormennyiséget tartalmazó marcipán keményebb, ezért azt díszítésre használják.
A marcipán kalória tartalma
Tíz dkg marcipánkörülbelül 450 kalória.
- 450 kcal
- 20 g zsír
- 8,1 g fehérje
- 56 g szénhidrát (ebből cukor: 50 g)
- 1,9 g rost
Marcipán készítése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez