Mandulatej

A mandulatej – bár sokan azt gondolhatjuk, hogy egészségesebb a tehéntejnél, ez csak részben igaz. Ugyan valóban rendkívül egészséges és számos jótékony hatással bír. Ugyanis számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot is tartalmaz. Mindezek miatt pedig csökkenti a magas vérnyomást, a koleszterinszintet, elősegíti az egészséges bélműködést és védi a sejteket is az öregedéstől. Valamint ez a növényi eredetű ital valóban rendkívül alacsony kalória- és szénhidrát tartalommal bír, így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendeknek is. Mivel pedig sem glutént, sem laktózt nem tartalmaz, így az ebben az érzékenységben szenvedőknek is remek alternatívát jelent. Azonban, ha nincs ilyen problémánk és különösebb súly felesleggel sem küzdünk, akkor nem biztos, hogy érdemes egy az egyben lecserélni a tehéntejet.

Ugyanis a mandulatej nagyon kevés fehérjét tartalmaz. Ráadásul a fehérjében gazdag étrend is hozzásegít a sikeres diétához. Mind a tehéntej, mind a szójatej több fehérjét tartalmaz. Ennek az oka pedig abban keresendő, hogy a feldolgozás során nagyon kevés mandula jut a termékbe. De érdemes a hozzáadott cukrot is megnézni az összetevők között, valamint, hogy hozzáadott kalcium- és/vagy D-vitamint tartalmaz-e. Törekedjünk a jó minőségű termékek vásárlására, mert azok valóban egészészséges alternatívát jelenthetnek.  De akár készíthetjük házilag is otthon. Használhatjuk kávé, smoothie, turmix ízesítésére vagy a minden mentes sütemények egyik remek alapanyaga is lehet.

Mandulatej házilag készítve

Hozzávalók:

  • egy bögrényi csonthéj nélküli natúr mandula
  • víz
  • szűrő, konyharuha
  • üveg jól záródó kupakkal

A házi mandulatej elkészítési lépései:

  1. A csonthéj nélküli mandulát áztassuk be annyi meleg vízbe, ami ellepi és takarjuk le egy konyharuhával.
  2. Hagyjuk így állni 8-12 órán keresztül.
  3. Ezután fejtsük le a vékony héját is.
  4. Majd egy turmixgépben vagy késes aprítóban 3 bögre hideg vízzel pürésítsük össze.
  5. A víz mennyisége fogja meghatározni a kókusztej sűrűségét. Ha nagyon sűrű, hígíthatunk rajta.
  6. Majd szűrjük át a pépet először egy szűrőn, aztán egy konyharuhán is.
  7. Alaposan nyomkodjuk ki, majd hagyjuk, hogy minden lé alaposan kicsöpögjön belőle. (A visszamaradt pépet kiszáríthatjuk reszeléknek).
  8. Majd öntsük az előzőleg kifertőtlenített üvegbe és azonnal felhasználhatjuk, vagy tegyük hűtőszekrénybe.
  9. 2-4 napig eltartható a hűtőszekrényben. (Igény szerint édesíthetünk rajta).

Mandulatej kalória tartalma

Cukormentes mandulatej kalória értékei 2 dl mennyiségre vonatkozóan:

  • Kalória: 39 kcal
  • Zsír: 3 g
  • Fehérje: 1,5 g
  • Szénhidrát: 1,5 g (ebből cukor: 0 g)
  • Kalcium: 516 mg

A mandulatej ráadásul laktóz-, és gluténmentes is, így bármely érzékenység esetében remek alternatív lehetőség a fogyasztása. Könnyebben emészthető is, mint a tehéntej. Érdemes azonban arra figyelni, hogy diófélék allergiája esetén a mandulatej fogyasztása is kerülendő, ugyanis az is allergizálhat.

Vásárlása

Ha mégsem magunk készítenénk, sincs gond, mivel számos termék kapható. Azonban érdemes vásárlás során figyelni arra, hogy mindig jó minőségű terméket vásároljunk. Nézzük meg a címkén az összetételt, leírásokat. Az ízesített mandulatejek is tartalmaznak hozzáadott cukrot. Napjainkra pedig bármelyik drogériában, bioboltok, de nagyobb bevásárlóközpontok, élelmiszerláncok kínálatában is megtalálható. Ráadásul számos webshopban meg is rendelhetjük. Különböző árukereső portálokon pedig a különböző termékeket össze is hasonlíthatjuk. Itt részletes leírásokat is kapunk az összetételről, kiszerelésről stb.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez