Mandulás zserbó

A mandulás zserbó a hagyományos zserbó mandulával készített variációja. A hagyományos zserbóba őrölt diót teszünk, de ehelyett kerülhet bele őrölt mogyoró vagy mandula is. De akár vegyesen is keverhetjük. A zserbó az adventi és karácsonyi időszak egyik elmaradhatatlan süteménye, de nemcsak ebben az időszakban, hanem egész évben bármikor készíthetjük. Igaz jóval időigényesebb, mint egy egyszerű mandulás keksz vagy mandulás brownie elkészítése, de megéri a fáradságot! A sárgabarack lekvár és a mandula igazán különleges ízhatást ad neki, melyet a csokibevonat koronáz meg. Garantáltan sikerünk lesz vele!

Mandulás zserbó recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 0,5 kg liszt
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 8 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagyobb tojás
  • pici só

A töltelékhez:

  • 40 dkg darált mandula
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl sárgabarack lekvár

A tetejére:

  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • néhány evőkanál forró víz

A mandulás zserbó elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a lisztet szitáljuk át.
  2. Majd a tejet langyosítsuk meg, keverjünk hozzá egy kávéskanálnyi cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfuttni.
  3. A darált mandulát a kimért porcukorral és a vaníliás cukorral összekeverjük.
  4. Készítsük elő a tepsit, béleljük ki sütőpapírral vagy vékonyan vajazzuk meg és hintsük be liszttel).
  5. Majd a lisztet keverjük el a csipet sóval, egy kávéskanál sütőporral, és a vaníliás cukorral.
  6. Majd morzsoljuk el benne a vajat vagy margarint és adjuk hozzá a tojást, valamint a felfutatott élesztőt is.
  7. Alaposan dolgozzuk el és gyúrjuk össze, majd osszuk a tésztát három egyenlő részre.
  8. Majd az egyik rész tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsi és helyezük is bele. Kicsit szurkáljuk meg villával.
  9. Ezután kenjük rá a lekvár felét és szórjuk meg a cukros mandulával.
  10. Majd a következő rész tésztát is nyújtsuk ki és helyezzük a töltelékes részre.
  11. Ezt a lapot is kenjük meg a maradék lekvárral és a cukrozott mandulával.
  12. Majd az utolsó lapot is nyújtsuk ki és helyezzük az egész tetejére.
  13. Hagyjuk pihenni egy órát.
  14. Ezután melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  15. A tészta tetejét szurkáljuk meg óvatosan villával (ahol a gőz távozni tud és nem repeszti meg a sütemény tetejét) és kenjük meg vékonyan tejjel.
  16. Tegyük a sütőbe és kb. 30 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha a teteje már szép aranybarna.
  17. Ha elkészült hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
  18. Csak ezután készítsük el rá a csokimázat, amihez a porcukrot keverjük simára a kakaóporral és az olvasztott vajjal és kanalanként adagoljunk hozzá forró vizet úgy, hogy sűrű, de még kenhető masszát kapjunk.
  19. Majd a már hideg tészta tetején egyenletesen elkenjük és hagyjuk teljesen megdermedni, kihűlni.
  20. Csak ezután szeleteljük fel tetszés szerint.

Jó étvágyat hozzá!

Zserbó Recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez