Tartalomjegyzék
A mandulás szaloncukor házilag készítve annyira egyszerű, hogy aki egyszer készítette talán sosem vesz készen többé. Ráadásul a gyerekeket is befoghatjuk a folyamatba, biztosan nem lesz ellenükre a tevékenység. Érdemes akár több adagnak megfelelőt is készíteni, mert garantáltan hamar el fog fogyni. Csinos papírokba csomagolva, akár ajándéknak is remek választás lehet. Ráadásul számos módon variálható, ízesíthető, gazdagítható, nem fogjuk megbánni, ha nekilátunk! A száradási idővel azonban érdemes számolni.
Mandulás szaloncukor házilag készítve – recept
Hozzávalók:
- 15 dkg darált mandula
- 15 dkg cukor
- 2 evőkanál mandulaolaj
- 3 evőkanál mandulalikőr
- 15 dkg darált keksz
A csokimázhoz:
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 15 dkg étcsokoládé
Az egyszerű házi mandulás szaloncukor elkészítési lépései:
- Először a töltelék hozzávalóit egy nagy tálba beletöltjük és alaposan összedolgozzuk.
- Akkor jó, ha olyan kemény a massza, hogy a kanál megáll benne.
- Szaloncukor méretű és alakú ovális formákat gyúrunk a masszából és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket.
- Hagyjuk kicsit száradni, szikkadni.
- Közben elkészítjük a csokimázat.
- Az étcsokit apróbb darabokra törjük és vízgőz felett felolvasztjuk.
- Majd, ha már olvadni kezd, hozzáadjuk a cukrot és a vajat is és az egészet összeolvasztjuk.
- Ezután fokpiszkálóra szúrva mártogatjuk meg benne a megszáradt mandulás golyó-töltelékeket.
- Tegyük vissza őket a sütőpapírra és hagyjuk legalább egy éjszaka száradni őket.
- Ezután csomagolhatjuk tetszés szerinti papírba.
TIPP: Akár 1-1 szem pirított mandulát is tehetünk a közepébe. (Ebben az esetben a mandula köré formáljuk a tölteléket.)
Amíg dermed a massza, akár a tetszés szerinti papírokat a kívánt méretre is vághatjuk. Vagy a csomagoláshoz szükséges előkészületeket is elvégezhetjük. Érdemes másfajta szaloncukrokkal is kísérletezni házilag, mert igazán különleges ízvilágokat lehet kikeverni. A fűszerezésekkel, mely lehet akár chili, gyömbér stb. pedig pikáns, csípősebb ízhatást is elérhetünk. Jó próbálkozást!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szaloncukor
Vissza a kategória cikkeihez