Mandulás sütik

A mandulás sütik főleg az ünnepi asztalokon kerülnek előtérbe, annak ellenére, hogy a mandula nagyon egészséges és egész évben fogyaszthatnánk. Sajnos azonban mandula szezonban sem olyan népszerű, ez talán azért van, mert akkor még nyers a friss termés. Pedig a mandula rendkívül egészséges csonthéjas gyümölcs, rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Annál is inkább mivel a mandula hatása a szervezetre nagyon jótékony. Ennek ellenére a hazai mandula fogyasztás nem számottevő, ráadásul ez a mennyiség is inkább az ünnepek körül csúcsosodik.

Mandulás sütik

Az ünnepi asztalok azonban elképzelhetetlenek a hagyományos mandulás sütemények nélkül. Karácsony például szinte nincs diós és mákos bejgli nélkül, de egyre népszerűbb a mandulás vagy mandulás narancsos bejgli is, mely receptje olyan, mint a kovászos uborka esetén: mindenki ismeri, de az övé a tuti! Természetesen ahány ház, annyi szokás alapon készülnek a bejglik is. Kinek mi válik be, ahhoz ragaszkodik általában. Vagy megörököljük a nagymama bevált hagyományos receptjét és azt visszük tovább. Egyre többször sütik ezeket és a hagyományos karácsonyi mandulás kekszeket, kifliket és mandulakrémes sütiket egyaránt. Hiszen a mandula főleg a süteményekben használatos fő alapanyag. A lisztet is helyettesítheti, így gluténmentes sütemények esetén is kiváló alapanyag, azonban jó, ha tudjuk, hogy van-e az ismeretségi körben, vagy vendégvárás esetén a vendégek között, aki allergiás a mandulára, erre ugyanis nagyon figyelni kell!

Mandulás – vaníliás kifli recept

Hozzávalók:

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg darált mandula
  • pici só
  • 1 teáskanál fahéj – elhagyható

A mandulás vaníliás kifli elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A lisztez előzőleg átszitált lisztet keverjük el a csipet sóval és a fahéjjal.
  2. Keverjük hozzá a darált mandulát (a liszt és mandula arányán lehet módosítani több mandula – kevesebb liszt).
  3. A puha vajat vagy margarint dolgozzuk el a lisztes keverékkel.
  4. Alaposan dolgozzuk össze a tésztát és hagyjuk egy órán keresztül hűtőben pihenni.
  5. Melegítsük elő a sütőt 175-180 fokra.
  6. Majd kis gombócokat szaggassunk a hideg tésztából, amit kifli alakúra formázunk.
  7. Sütőpapírral borított tepsibe rakjuk egymás mellé és az előmelegített sütőben 175 fokon kb. 5-6 perc alatt világos barnára sütjük. A sütési idő függ a kiflik méretétől is.
  8. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd vaníliás cukorral elkevert porcukorral megszórva tálaljuk.

Érdemes belőle több adagot készíteni, ugyanis nagyon finom és már több héttel az ünnepek előtt is elkészíthető. Fém dobozban tárolva 2-3 hétig, vagy akár tovább is eltartható, de garantáltan nem lesz meg addig. Az ünnepi készülődésnél a gyerekeket is be lehet vonni ennek a süteménynek a készítésébe, jó móka nekik a „gyurmázás” és a kis ujjacskáikkal szép kis kígyókat sodorhatnak a kiflik alapjának.

Tipp: A kiflik csücskeit olvasztott csokoládéba is lehet mártani, igazán mutatós és finom.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez