Tartalomjegyzék
A mandulás sütik főleg az ünnepi asztalokon kerülnek előtérbe, annak ellenére, hogy a mandula nagyon egészséges és egész évben fogyaszthatnánk. Sajnos azonban mandula szezonban sem olyan népszerű, ez talán azért van, mert akkor még nyers a friss termés. Pedig a mandula rendkívül egészséges csonthéjas gyümölcs, rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető. Annál is inkább mivel a mandula hatása a szervezetre nagyon jótékony. Ennek ellenére a hazai mandula fogyasztás nem számottevő, ráadásul ez a mennyiség is inkább az ünnepek körül csúcsosodik.
Mandulás sütik
Az ünnepi asztalok azonban elképzelhetetlenek a hagyományos mandulás sütemények nélkül. Karácsony például szinte nincs diós és mákos bejgli nélkül, de egyre népszerűbb a mandulás vagy mandulás narancsos bejgli is, mely receptje olyan, mint a kovászos uborka esetén: mindenki ismeri, de az övé a tuti! Természetesen ahány ház, annyi szokás alapon készülnek a bejglik is. Kinek mi válik be, ahhoz ragaszkodik általában. Vagy megörököljük a nagymama bevált hagyományos receptjét és azt visszük tovább. Egyre többször sütik ezeket és a hagyományos karácsonyi mandulás kekszeket, kifliket és mandulakrémes sütiket egyaránt. Hiszen a mandula főleg a süteményekben használatos fő alapanyag. A lisztet is helyettesítheti, így gluténmentes sütemények esetén is kiváló alapanyag, azonban jó, ha tudjuk, hogy van-e az ismeretségi körben, vagy vendégvárás esetén a vendégek között, aki allergiás a mandulára, erre ugyanis nagyon figyelni kell!
Mandulás – vaníliás kifli recept
Hozzávalók:
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg liszt
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg darált mandula
- pici só
- 1 teáskanál fahéj – elhagyható
A mandulás vaníliás kifli elkészítése lépésről – lépésre:
- A lisztez előzőleg átszitált lisztet keverjük el a csipet sóval és a fahéjjal.
- Keverjük hozzá a darált mandulát (a liszt és mandula arányán lehet módosítani több mandula – kevesebb liszt).
- A puha vajat vagy margarint dolgozzuk el a lisztes keverékkel.
- Alaposan dolgozzuk össze a tésztát és hagyjuk egy órán keresztül hűtőben pihenni.
- Melegítsük elő a sütőt 175-180 fokra.
- Majd kis gombócokat szaggassunk a hideg tésztából, amit kifli alakúra formázunk.
- Sütőpapírral borított tepsibe rakjuk egymás mellé és az előmelegített sütőben 175 fokon kb. 5-6 perc alatt világos barnára sütjük. A sütési idő függ a kiflik méretétől is.
- Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, majd vaníliás cukorral elkevert porcukorral megszórva tálaljuk.
Érdemes belőle több adagot készíteni, ugyanis nagyon finom és már több héttel az ünnepek előtt is elkészíthető. Fém dobozban tárolva 2-3 hétig, vagy akár tovább is eltartható, de garantáltan nem lesz meg addig. Az ünnepi készülődésnél a gyerekeket is be lehet vonni ennek a süteménynek a készítésébe, jó móka nekik a „gyurmázás” és a kis ujjacskáikkal szép kis kígyókat sodorhatnak a kiflik alapjának.
Tipp: A kiflik csücskeit olvasztott csokoládéba is lehet mártani, igazán mutatós és finom.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez