Tartalomjegyzék
A mandulás répatorta a hagyományos répatorta feltúrbózott változata. A répatorta az utóbbi időben igen nagy népszerűségnek örvend és nemcsak kávéházak, cukrászdák kínálatában található meg, de otthon is könnyen, gyorsan elkészíthető. Ugyanis egyszerű kevert sütemény, amit viszont különlegessé tesz a friss zöldség, és az illatos fűszerek remek párosítása. Sokan pontosan a friss sárgarépa miatt tartanak a kóstolásától, pedig aki egyszer megkóstolja, mindig enni szeretné. Ugyanis a répa egyáltalán nem érezhető benne, de igazán harmonikus ízvilágú, amit cukormázzal még édesebbé tehetünk. Vendégváró süteménynek, születésnapi zsúrra vagy egyszerűen egy délutáni tea/kávé mellé igazán kitűnő választás!
Mandulás répatorta recept
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg sárgarépa
- 30 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 dl olaj
- 4 db tojás
- 25 dkg liszt
- 10 dkg mandula durvára vágva
- 1 csipet só
- 1 csomag sütőpor
- 1 kávéskanál fahéj
- vaj és liszt a forma kikenéséhez
- csipet só
- 25 cm-es tortaforma
Hozzávalók a krémhez:
- 10 dkg natúr krémsajt
- 12 dkg porcukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
A mandulás répatorta elkészítése:
- Először daraboljuk apróra a mandulát.
- Majd pucoljuk meg a répákat, mossuk meg és sajtreszelőn reszeljük le. (Robotgépben is felaprítható).
- Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
- A lisztet keverjük el a sütőporral, a csipet sóval és fahéjjal.
- Majd adjuk hozzá az olajat és a felvert tojásokat is. Alaposan keverjük el az egészet.
- Ezután keverjük bele a reszelt répát és az apróra vágott mandulát is.
- A tortaformát, ha szükséges, kivajazzuk-lisztezzük, és beletöltjük a répás masszát.
- Betesszük az előmelegített sütőbe. Valamivel több, mint 1 óra a sütési ideje. Tűpróba!
- Ha a kisült a torta, hagyni kell a formában kihűlni, különben széteshet. Csak, ha már kihűlt és megszilárdult, akkor érdemes kivenni a formából.
- Ameddig hűl, addig összekeverjük a krém hozzávalóit.
- Ha kihűlt a tetején egyenletesen el kell oszlatni és akár mandula darabkákkal, akár mandulaforgácsokkal díszíthető a teteje (de ha maradt krém az oldalára, ott is).
- Hűtőben érdemes kicsit tartani, hogy a krém is lehűljön, így könnyebb lesz szeletelni.
Készülhet máz nélkül is, akár csak sima porcukor szórással, de félbe is vágható és meg lehet kenni akár sárgabarack-, akár szilvalekvárral. A mandula dióval is helyettesíthető. Készíthetünk marcipán répákat is a tetejére díszítésül. Jó étvágyat hozzá!
Répatorta elkészítése recepttel:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez