Mandulás répatorta

A mandulás répatorta a hagyományos répatorta feltúrbózott változata. A répatorta az utóbbi időben igen nagy népszerűségnek örvend és nemcsak kávéházak, cukrászdák kínálatában található meg, de otthon is könnyen, gyorsan elkészíthető. Ugyanis egyszerű kevert sütemény, amit viszont különlegessé tesz a friss zöldség, és az illatos fűszerek remek párosítása. Sokan pontosan a friss sárgarépa miatt tartanak a kóstolásától, pedig aki egyszer megkóstolja, mindig enni szeretné. Ugyanis a répa egyáltalán nem érezhető benne, de igazán harmonikus ízvilágú, amit cukormázzal még édesebbé tehetünk. Vendégváró süteménynek, születésnapi zsúrra vagy egyszerűen egy délutáni tea/kávé mellé igazán kitűnő választás!

Mandulás répatorta recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg sárgarépa
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl olaj
  • 4 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg mandula durvára vágva
  • 1 csipet só
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kávéskanál fahéj
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez
  • csipet só
  • 25 cm-es tortaforma

Hozzávalók a krémhez:

  • 10 dkg natúr krémsajt
  • 12 dkg porcukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin

A mandulás répatorta elkészítése:

  1. Először daraboljuk apróra a mandulát.
  2. Majd pucoljuk meg a répákat, mossuk meg és sajtreszelőn reszeljük le. (Robotgépben is felaprítható).
  3. Közben melegítsük elő a sütőt 170 fokra.
  4. A lisztet keverjük el a sütőporral, a csipet sóval és fahéjjal.
  5. Majd adjuk hozzá az olajat és a felvert tojásokat is. Alaposan keverjük el az egészet.
  6. Ezután keverjük bele a reszelt répát és az apróra vágott mandulát is.
  7. A tortaformát, ha szükséges, kivajazzuk-lisztezzük, és beletöltjük a répás masszát.
  8. Betesszük az előmelegített sütőbe. Valamivel több, mint 1 óra a sütési ideje. Tűpróba!
  9. Ha a kisült a torta, hagyni kell a formában kihűlni, különben széteshet. Csak, ha már kihűlt és megszilárdult, akkor érdemes kivenni a formából.
  10. Ameddig hűl, addig összekeverjük a krém hozzávalóit.
  11. Ha kihűlt a tetején egyenletesen el kell oszlatni és akár mandula darabkákkal, akár mandulaforgácsokkal díszíthető a teteje (de ha maradt krém az oldalára, ott is).
  12. Hűtőben érdemes kicsit tartani, hogy a krém is lehűljön, így könnyebb lesz szeletelni.

Készülhet máz nélkül is, akár csak sima porcukor szórással, de félbe is vágható és meg lehet kenni akár sárgabarack-, akár szilvalekvárral. A mandula dióval is helyettesíthető. Készíthetünk marcipán répákat is a tetejére díszítésül. Jó étvágyat hozzá!

Répatorta elkészítése recepttel:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez