Tartalomjegyzék
A mandulás narancsos bejgli nem a hagyományos bejgli, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Bár jellemzően még mindig a mákos és diós bejgli a karácsony elmaradhatatlan süteménye, de egyre népszerűbbek az egyéb ízesítésűek, például a gesztenyés, kókuszos vagy a mandulás bejgli is. A narancsos pedig ennek a mandulásnak is egy tovább fejlesztett változata. A mandula és a narancs nagyon harmonikus ízvilágot alkot együtt és mindkettő nagyon egészséges is. Emiatt is érdemes a hagyományos ízeken túl néha beújítani, mert igazán rendkívüli ízhatásokat érhetünk el. A bejgli készítésétől sem kell tartani, csak néhány dologra kell figyelni közben. Például, hogy a vaj, amit hozzáadunk hideg legyen. Illetve a gombócok egyforma súlyúak legyenek, ehhez érdemes le is mérni őket. Valamint, hogy a bejglik tetejét többször is kenjük át tojással.
Mandulás narancsos bejgli recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 6 dkg zsír
- 4 dkg porcukor
- 1 nagyobb tojás
- 1 dkg élesztő
- 2 dl langyos tej
- 2 kávéskanál kristálycukor
- csipet só
A töltelékhez:
- 20 dkg darált mandula
- 20 dkg cukor
- 10 dkg kandírozott narancshéj
- 1 narancs reszelt héja
- 2 dl tej
- + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez
A narancsos mandulás bejgli elkészítése
- A langyos tejbe keverjük el a kristálycukrot és morzsoljuk bele a friss élesztőt, hagyjuk, hogy felfusson.
- A lisztet és a porcukrot szitáljuk egy tálba.
- Majd adjuk hozzá a csipet sót, a tojást, a vajat vagy margarint és a zsírt is.
- Keverjük el az egészet és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is.
- Dolgozzuk össze alaposan, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
- Majd csomagoljuk folpackba és legalább egy órára tegyük hűtőszekrénybe.
- Addig készítsük el a tölteléket.
- Ehhez egy edénybe töltsük bele a tejet, kezdjük el melegíteni és adjuk hozzá a cukrot.
- Kevergessük és ha a cukor már teljesen felolvadt, akkor öntsük a kimért darált mandulára és dolgozzuk össze.
- Reszeljük hozzá a kezeletlen narancshéját és adjuk hozzá az apróra vágott kandírozott narancshéjat is, és keverjük el.
- Majd a tésztát mérjük két egyenlő részre.
- Lisztezett nyújtódeszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtsuk ki az egyik tészta adagot és kenjük meg a töltelék felével.
- Majd fel kell tekerni a tésztát szorosan (egy konyharuha segítségével könnyebb) egy rúdba.
- Ezt megismételjük még egyszer a másik adag tésztánál is.
- A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymás mellé.
- Majd a tojást verjük fel és kenjük be vele a tekercsek tetejét.
- Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
- Ezután még egy fél órát hűvös helyen pihentetjük.
- Aztán kicsit meg kell szurkálni a rudak tetejét vagy oldalát villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
- A sütőt előmelegítjük 170 °C -ra és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez