Mandulás narancsos bejgli

A mandulás narancsos bejgli nem a hagyományos bejgli, de mindenképpen érdemes kipróbálni. Bár jellemzően még mindig a mákos és diós bejgli a karácsony elmaradhatatlan süteménye, de egyre népszerűbbek az egyéb ízesítésűek, például a gesztenyés, kókuszos vagy a mandulás bejgli is. A narancsos pedig ennek a mandulásnak is egy tovább fejlesztett változata. A mandula és a narancs nagyon harmonikus ízvilágot alkot együtt és mindkettő nagyon egészséges is. Emiatt is érdemes a hagyományos ízeken túl néha beújítani, mert igazán rendkívüli ízhatásokat érhetünk el. A bejgli készítésétől sem kell tartani, csak néhány dologra kell figyelni közben. Például, hogy a vaj, amit hozzáadunk hideg legyen. Illetve a gombócok egyforma súlyúak legyenek, ehhez érdemes le is mérni őket. Valamint, hogy a bejglik tetejét többször is kenjük át tojással.

Mandulás narancsos bejgli recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 10 dkg hideg vaj
  • 6 dkg zsír
  • 4 dkg porcukor
  • 1 nagyobb tojás
  • 1 dkg élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 2 kávéskanál kristálycukor
  • csipet só

A töltelékhez:

A narancsos mandulás bejgli elkészítése

  1. A langyos tejbe keverjük el a kristálycukrot és morzsoljuk bele a friss élesztőt, hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A lisztet és a porcukrot szitáljuk egy tálba.
  3. Majd adjuk hozzá a csipet sót, a tojást, a vajat vagy margarint és a zsírt is.
  4. Keverjük el az egészet és adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is.
  5. Dolgozzuk össze alaposan, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
  6. Majd csomagoljuk folpackba és legalább egy órára tegyük hűtőszekrénybe.
  7. Addig készítsük el a tölteléket.
  8. Ehhez egy edénybe töltsük bele a tejet, kezdjük el melegíteni és adjuk hozzá a cukrot.
  9. Kevergessük és ha a cukor már teljesen felolvadt, akkor öntsük a kimért darált mandulára és dolgozzuk össze.
  10. Reszeljük hozzá a kezeletlen narancshéját és adjuk hozzá az apróra vágott kandírozott narancshéjat is, és keverjük el.
  11. Majd a tésztát mérjük két egyenlő részre.
  12. Lisztezett nyújtódeszkán kb. 3-4 mm vastagságúra nyújtsuk ki az egyik tészta adagot és kenjük meg a töltelék felével.
  13. Majd fel kell tekerni a tésztát szorosan (egy konyharuha segítségével könnyebb) egy rúdba.
  14. Ezt megismételjük még egyszer a másik adag tésztánál is.  
  15. A kész rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymás mellé.
  16. Majd a tojást verjük fel és kenjük be vele a tekercsek tetejét.
  17. Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
  18. Ezután még egy fél órát hűvös helyen pihentetjük.
  19. Aztán kicsit meg kell szurkálni a rudak tetejét vagy oldalát villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
  20. A sütőt előmelegítjük 170 °C -ra és 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
  21. Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez