Tartalomjegyzék
A mandulás linzertallér nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető vendégváró finomság. Csak a pihentetési idővel érdemes számolni. A lekvárt bármilyen sűrűbb lekvárral helyettesíthetjük. Bár narancslekvárral igazán különlegessé tehető. Karácsonyra is remek választás, főleg, mivel már napokkal korábban elkészíthető. Ugyanis jól záródó dobozban akár hetekig friss és puha marad. Csak jól dugjuk el, hogy maradjon az ünnepekre is!
Mandulás linzertallér recept – kb. 35 darabhoz
Hozzávalók a tésztához:
- 300 g finomliszt
- 150 g porcukor
- 150 g darált mandula
- 2 tasak vaníliás cukor (20 g)
- 150 g lágy vaj/margarin
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 1 tojássárgája
- csipet só
- 1 kezeletlen vagy bio citrom reszelt héja
Hozzávalók továbbá:
- 120-150 g sűrű sárgabarack-/narancslekvár
- 80 g tortabevonó étcsokoládé
- 2 evőkanál napraforgóolaj
A mandulás tallérok elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a dolgozzuk el a tejfölben a tojássárgáját, majd tegyük félre.
- Ezután a lisztet szitáljuk egy nagyobb keverőtálba, és keverjük el csipet sóval.
- Majd a porcukrot szintén szitáljuk hozzá.
- Adjuk hozzá a darált mandulát, a vaníliás cukrot, a vajat/margarint, végül a tejfölben eldolgozott tojássárgáját és a reszelt citromhéjat.
- Dolgozzuk össze az egészet robotgép dagasztóspiráljával.
- Majd munkalapon gyors mozdulatokkal gyúrjuk át.
- Formázzunk belőle cipót és csomagoljuk fóliába, majd pihentessük 1 órán át hűtőben.
- Béleljünk ki sütőpapírral 2-3 sütőlapot.
- Majd a tésztát lisztezett munkalapon 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és 4-5 cm átmérőjű cakkos pogácsaszaggatóval kiszúrjuk (a hulladékot összegyúrjuk, újra formázzuk).
- A sütőlapokra sorakoztatjuk őket, 180 °C-ra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt világosdrappra sütjük (a tepsiket a sütés utolsó harmadában megcseréljük), hagyjuk kihűlni.
- A tallérok felének közepére 1-1 kiskanál lekvárt halmozunk, a maradékot szorosan rácsra sorakoztatjuk.
- A csokoládét felaprózzuk, meleg vízfürdőbe állított edénykében felolvasztjuk, elkeverjük az olajjal, és a tallérok tetejére csorgatjuk.
- Lekváros párjuk tetejére illesztjük, és hagyjuk teljesen megdermedni. Sütőpapírral rétegezve, jól záródó fém- vagy műanyag dobozban tároljuk.
Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez