Mandulás linzer

A mandulás linzer rendkívül egyszerűen elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A linzerek főleg az ünnepi időszakokban kerülnek előtérbe, pedig egész évben könnyen elkészíthető. Mandulával pedig igazán különleges ízhatású, amit sárgabarack lekvárral még tovább fokozhatunk. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mivel a mandula rendkívül egészséges, ennek ellenére nem nagy az egy főre jutó fogyasztás belőle. Ez a sütemény recept is leginkább karácsony környékén kerül elő, pedig az év bármely időszakában gyorsan, könnyen süthető! Igaz nyáron inkább a sütés nélkül készíthető édességek és a fagyik népszerűek.

Mandulás linzer recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 nagyobb tojás
  • pici só
  • pici fahéj – elhagyható

A tetejére:

  • 1 tojás
  • 1 marék hámozott mandula
  • porcukor – a szóráshoz

A mandulás linzer elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A lisztet át kell szitálni és hozzá kell keverni a pici sót, kevés fahéjat és a kétféle cukrot és a darált mandulát is.
  2. Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – vajat vagy margarint is hozzá kell adni és szétmorzsolva össze kell keverni a mandulás lisztes keverékkel.
  3. Az egészet addig kell összedolgozni, amíg el nem válik az edény oldalától.
  4. Majd formáljunk a tésztából egy gombócot, amit folpackba csomagolva tegyünk hűtőbe legalább fél órára.
  5. Ezután lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki fél cm-nél vékonyabbra.
  6. Majd szúrjuk ki bármely formájú kiszúróval.  
  7. Tegyük őket egy sütőpapírral bélelt tepsire ne túl közel egymáshoz, ne érjenek össze.
  8. Ezután nyomjunk a közepükbe 1-1 szem mandulát és kenjük meg a felvert tojással.
  9. Aztán előmelegített sütőben kb. 175 fokon kb. 8-10 perc alatt (sütő függvénye is) aranybarna színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
  10. Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva tálalhatjuk.

Jól záródó fém dobozokban sokáig – akár 1-2 hétig is – eltartható. Ezt a süteményt már hetekkel előbb meg lehet sütni karácsonyra, és még a gyerekeket is be lehet fogni. Készíthetjük úgy is, hogy minden másodikra kerül csak mandula és lekvárral összeragasztunk egyet-egyet.

TIPP: Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle. Mandula helyett diót is használhatunk!

Linzer karika:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom