Mandulás kifli

A mandulás kifli egy rendkívül egyszerűen elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A mandula rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Pedig számos kert udvarán megtalálható, mégis jellemzően csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő a süteményeknél. Ez a sütemény recept is leginkább karácsony környékén kerül elő, pedig az év bármely időszakában gyorsan, könnyen süthető! Igaz nyáron inkább a sütés nélkül készíthető édességek és a fagyik népszerűek.

Mandulás kifli recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg darált mandula
  • pici só
  • pici fahéj

A mandulás kifli elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A lisztet át kell szitálni és hozzá kell keverni a pici sót, kevés fahéjat és a kétféle cukrot és a darált mandulát is.
  2. Majd az egészhez a puha – de nem felolvasztott – vajat vagy margarint is hozzá kell adni és szétmorzsolva össze kell keverni a mandulás lisztes keverékkel.
  3. Az egészet addig kell összedolgozni, amíg el nem válik az edény oldalától.
  4. Majd egy gombócot kell formálnunk.
  5. A gombócot egy jó fél órára – órára hideg helyre kell tenni pihenni.
  6. Ezt követően kisebb gombócokat kell belőle lecsípni, amiből kifli alakot formázunk.
  7. Egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kifliket nem túl közel egymáshoz, mert még sütés közben nőnek majd.
  8. Aztán előmelegített sütőben kb. 175 fokon kb. 10-12 perc alatt (sütő függvénye is) világos színűre sütjük. Érdemes 8 perctől folyamatosan nézegetni, mert hamar meg tud égni.
  9. Hagyjuk kihűlni, aztán porcukorral megszórva tálalhatjuk.

Jól záródó fém dobozokban sokáig – akár 1-2 hétig is – eltartható. Ezt a süteményt már hetekkel előbb meg lehet sütni karácsonyra, és még a gyerekeket is be lehet fogni. Nagyon élvezik a kifli formálását! Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle. Jó étvágyat hozzá!

Vaníliás kifli:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez