Tartalomjegyzék
A mandulás kenyér egy gyorsan elkészíthető kívül ropogós, belül mandula darabos finomság. Fogyaszthatjuk sósan vagy édesen, attól függően, hogy mit teszünk rá. Kenhetünk rá házi vajat, vagy saját készítésű szilvalekvárt, de akár egy padlizsánkrémet, minddel remek ízkombinációt kapunk. A kenyérben sült mandula darabok ugyanis igazán különleges ízvilágot kölcsönöznek a foszlós kenyérkének. Sajttal fogyasztva pedig kiváltképp mennyei! Ráadásul készülhet sima fehér lisztből, teljes kiőrlésűből, vagy akár vegyesen is. Más magokkal tovább gazdagítható. Bár a mandula önmagában is rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle.
Mandulás kenyér recept
Hozzávalók:
- 72 dkg liszt (fehér, teljes kiőrlésű, vagy akár vegyesen)
- 22,5 dkg mandula
- 17 dkg méz
- 0,5 dl olívaolaj
- 3,4 dl meleg víz
- 1 evőkanál porélesztő
- másfél teáskanál só
Az egyszerű mandulás kenyér elkészítési lépései:
- A lisztet át kell szitálni.
- Az élesztőt el kell keverni a meleg vízben, majd kevés liszttel meg kell szórni.
- Hagyjuk állni 10-15 percig, hogy felfusson.
- Addig a mandulát daraboljuk durvára és – akár egyéb magokkal együtt – egy száraz serpenyőben pirítsuk meg. Majd húzzuk félre és hagyjuk kihűlni.
- Ezután a felfutott élesztőhöz keverjük hozzá a mézet, az olajat és a sót.
- Majd fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet folyamatos keverés mellett.
- Ezután borítsuk ki egy lisztezett deszkára.
- Kezdjük el dagasztani és ha szükséges adjunk hozzá még lisztet.
- Majd egy nagyobb tálba tegyük bele és kenjük meg a tetejét egy evőkanálnyi olajjal.
- Meleg helyen konyharuhával lefedve pihentessük, kelesszük másfél óráig, amíg a kétszeresére nem nő.
- A megkelt tésztába gyúrjuk bele a pirított mandula darabokat és dagasszuk meg még egyszer.
- Majd a tésztát vegyük két részre.
- Formázzunk belőle gombócokat, cipókat, majd tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire őket egymástól kicsit távolabb, hogy ne érjenek össze, ha dagadnak és sülnek majd.
- Így is hagyjuk őket konyharuhával lefedve kelni még további 30-40 percet.
- Majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Ha megkeltek, szórjuk meg liszttel a tetjüket és éles késsel 2-3 cm mélyen vágjunk egy X-et a tetejükre.
- 35-40 perc alatt készre, ropogósra sülnek.
- Hagyjuk teljesen kihűlni őket szeletelés előtt.
Jó étvágyat hozzá!
Magvas teljes kiőrlésű kenyér:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez