Mandulás keksztekercs 

A mandulás keksztekercs nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű vendégváró sütemény. Mivel sütni sem kell, ezért a nyári nagy melegben is könnyedén elkészíthető. Ráadásul a mandula rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot, rostot tartalmaz és számos édesség alapanyagául is szolgál. Érdemes belőle mindig tartani ottnon, hiszen számos módon felhasználható, kedvelt sütemény ízesítő. A kekszes alapú – sütés nélküli – édességek nagyon népszerűek, érdemes másfélékkel, akár kókuszgolyóval, gesztenye tekerccsel is próbálkozni. Mind egyszerűen, és könnyen elkészíthető, akár gyerekeket is bevonhatunk a folyamatokba.

Egyszerű mandulás keksztekercs recept

Hozzávalók az alaphoz:

  • 50 dkg darált keksz
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 dl tej vagy 1 dl fekete kávé
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaó por

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dkg vaj vagy margarin
  • 10 dkg porcukor

A mandulás keksztekercs elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a darált kekszet keverjük össze a kakaóporral, kétféle cukorral, az olvasztott vajjal vagy margarinnal és a tejjel (vagy kávéval, vagy egyszer így-máskor úgy J).
  2. Alaposan dolgozzuk össze úgy, hogy gyúrható masszát kapjunk.
  3. Ezután két folpack között nyújtsuk ki először a masszát max. 0,5 cm vastag téglalap formájúra.
  4. A töltelékhez keverjük a vajat habosra a porcukorral és a mandula aromával.
  5. A fóliát vegyük le a tésztáról és a mandulás tölteléket egyenletesen kenjük rá.
  6. A hosszabbik oldalánál kezdve kezdjük el szorosan feltekerni (egyszerűbb, ha az egészet egy konyharuhára helyeztük rá).
  7. Majd szórjuk meg kókuszreszelékkel a rudat tekerjük vissza rá a fóliát és tegyük hűtőszekrénybe néhány órára, hogy összeérjenek az ízek és könnyebben szeletelhető legyen.

TIPP: A darált kekszet keverhetjük darált mandulával is, akkor intenzívebb mandulás ízt kapunk.

Tetszés szerinti szeletekre vágjuk és akár még porcukorral megszórva, esetleg tejszínhabbal kínáljuk. Csorgathatunk rá olvasztott csokoládét is, de kínálhatunk mellé fagylaltot a nyári nagy melegben. Csak a fantáziánk szab határt! Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom