Tartalomjegyzék
A mandulás keksz gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely sokáig el is tartható, már ha marad belőle! A mandula rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle. Annak ellenére, hogy ez a kertünket díszítő gyönyörű fa számos kert udvarán megtalálható, szinte csak a nagyobb ünnepek alkalmával kerül elő a süteményeknél. Pedig rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzésért. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot, rostot tartalmaz. Egészséges ropogtatnivaló akár két étkezés között is.
Mandulás keksz recept
Hozzávalók:
- 0,45 kg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 25 dkg porcukor
- 2,5 dkg vaníliás cukor
- 5-10 dkg őrölt mandula
- 3 db tojás
- 0,5 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 0,5 db lime
- 1,2 dkg sütőpor
- kb. 20 dkg mandula egészben vagy felezve
A mandulás keksz elkészítése lépésről – lépésre:
- A lisztet át kell szitálni és össze kell keverni a sütőporral, csipet sóval és az őrölt madndulával.
- Majd a lisztet és a tészta többi hozzávalóját rakjuk bele egy nagy tálba.
- A kezeletlen citromhéját és a lime levét, héját is keverjük hozzá.
- Ezután alaposan gyúrjuk össze a tésztát, majd egy fél órára tegyük hűtőszekrénybe.
- Majd a sütőt melegítsük elő 200 fokra.
- Ezután lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk fél cm vastagságúra és bármilyen kiszúró formával, szaggassuk ki.
- A kiszaggatott tészták közepére nyomjunk egy-egy egész vagy fél mandula darabot.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tegyük a kekszeket és az előmelegített sütőben süssük kb. 15-20 percig, amíg aranybarna színű nem lesz.
- Porcukorral megszórható, de ez el is hagyható. Jó étvágyat hozzá!
Ez a keksz csokoládéval tovább dúsítható. Ebben az esetben körülbelül 30 dkg főző csokoládét kell összedarabolva a tésztába szórni. Remek ízű anélkül, de azzal is. Jól záródó fém dobozban hetekig eláll. Uzsonnára, tízóraira is csomagolható, de nem csak a gyerekeknek lesz kedvence! Jó étvágyat hozzá!
Olasz csokis-mandulás keksz:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez