Mandulás kalács

A kalácsok főleg a húsvéti időszakban nagyon népszerűek, akárcsak a mandulás kalács. Pedig egész évben készíthetjük, számos módon variálhatjuk, akár annak megfelelően is, hogy éppen mit találunk otthon. A frissen sütött illatos kalács önmagában is remek reggeli vagy uzsonna, de finom házi készítésű sárgabarack– vagy szilvalekvárral igazán különleges párosítás, melyet kár lenne kihagyni.

Ráadásul készülhet sima fehér lisztből, teljes kiőrlésűből, vagy akár vegyesen is. Tehetünk bele mazsolát, aszalt áfonyát vagy egyéb aszalványokat, magokat, amikkel tovább gazdagítható. Bár a mandula önmagában is rendkívül egészséges, mégis viszonylag keveset fogyasztunk belőle.

Mandulás kalács recept

Hozzávalók:

  • 15 dkg liszt (fehér, teljes kiőrlésű, vagy akár vegyesen)
  • 10 dkg durvára vágott mandula
  • 7 dkg mazsola
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 5 tojás
  • 15 dkg porcukor
  • kiskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 evőkanál rum vagy aroma
  • csipet só

Az egyszerű mandulás kalács elkészítési lépései:

  1. Először szitáljuk át a lisztet.
  2. A mazsolát áztassuk be, majd szűrjük le.
  3. Keverjük el benne a sütőport, a csipet sót, a vaníliás cukrot és a mézeskalács fűszerkeveréket.
  4. Majd a tojásokat válasszuk ketté.
  5. A fehérjéből verjünk kemény habot.
  6. A sárgákat keverjük habosra a margarinnal és a cukorral és adjuk hozzá a rumot vagy aromát is.
  7. Keverjük hozzá a durvára vágott mandulát, a mazsolát és óvatosan a kemény tojáshabot is.
  8. Majd folyamatos adagolás mellett keverjük hozzá a lisztes keveréket is.
  9. Egy őzgerinc – vagy bármilyen tetszés szerinti formát – vajazzunk ki és szórjuk meg liszttel.
  10. Ezután a masszát töltsük bele a formába és egyengessük el benne.
  11. 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt süssük készre.
  12. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e, ha a tűt beleszúrjuk és nem ragad rá tészta, akkor elkészült.
  13. Hagyjuk a formában kihűlni, majd borítsuk ki.

Porcukorral megszórva tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

TIPP: Készíthetünk a tetejére cukor- vagy fehércsoki mázat is, amit szeletelt mandulával szórunk meg.

Húsvéti kakaós kalács recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez