Mandulás bejgli

A mákos és diós bejgli a karácsony elmaradhatatlan süteményei közé tartozik, de egyre népszerűbb a gesztenyés és a mandulás bejgli is. Sőt egyre több különféle ízhatású megtalálható a cukrászdák, üzletek kínálatában, de otthon készítve is. Ilyen például a narancsos mandulás, a marcipános vagy kókuszos bejgli is. Érdemes a hagyományos ízeken túl néha beújítani, mert rendkívüli ízhatásokat érhetünk el. Bár a bejgli készítésétől sokan tartanak, pedig nem ödöngősség csak néhány dologra kell figyelni közben. Például, hogy a vaj, amit hozzáadunk hideg legyen. Illetve a gombócok egyforma súlyúak legyenek, ehhez érdemes le is mérni őket. Valamint, hogy a bejglik tetejét többször is kenjük át tojással.

Mandulás bejgli recept

Hozzávalók:

  • 0,5 kg liszt
  • 20 dkg hideg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db tojás
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál só

A mandulás töltelékhez:

Mákos töltelék hozzávalói:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tej
  • 1 evőkanál sárgabarack lekvár
  • + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez

Mandulás bejgli elkészítése

  1. A lisztet és a porcukrot szitáljuk egy tálba.
  2. Majd adjuk hozzá a sót, és a reszelt citromhéját is, keverjük el.
  3. Ezután vágjuk darabokra a hideg vajat és azt is adjuk hozzá, morzsoljuk el a liszttel.
  4. Egy másik tálba üssük fel a tojást, majd öntsük hozzá a hideg tejet, a vaníliás cukrot és az élesztőt összemorzsolva.
  5. Keverjük simára, de nem kell futtatni.
  6. Ezt a keveréket öntsük a liszt közepébe és dolgozzuk össze vele.
  7. Alaposan gyúrjuk össze majd készítsünk 4 gombócot kell belőle, melyek egyforma súlyúak.
  8. Ezután letakarva legalább egy órán keresztül pihentessük hideg helyen.
  9. Addig készítsük el a töltelékeket. Először a mandulát keverjük össze a cukorral, vaníliás cukorral, lekvárral, és öntsük le a forró tejjel.
  10. A mákos tölteléket ugyanígy kell elkészíteni.  
  11. Majd a mákos és a mandulás keveréket is meg kell felezni.
  12. Ezután a hideg gombócokat lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságúra kell nyújtani és meg kell kenni őket a keverékekkel. Két gombócot a mandulással, 2 gombócot a mákos töltelékkel.  
  13. Majd fel kell tekerni a tésztát szorosan (egy konyharuha segítségével könnyebb) egy rúdba.
  14. A kész rudakat egy tepsibe kell rakni egymás mellé.
  15. Majd a tojást fel kell verni és be kell kenni vele a tekercsek tetejét.
  16. Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
  17. Ezután még egy fél órát hűvös helyen is pihentetni kell.
  18. Aztán kicsit meg kell szurkálni a tetejét villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
  19. A sütőt előmelegítjük 190 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra) és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
  20. Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.

Porcukorral meghintve tálaljuk.

Bejgli készítése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez