Tartalomjegyzék
A mákos és diós bejgli a karácsony elmaradhatatlan süteményei közé tartozik, de egyre népszerűbb a gesztenyés és a mandulás bejgli is. Sőt egyre több különféle ízhatású megtalálható a cukrászdák, üzletek kínálatában, de otthon készítve is. Ilyen például a narancsos mandulás, a marcipános vagy kókuszos bejgli is. Érdemes a hagyományos ízeken túl néha beújítani, mert rendkívüli ízhatásokat érhetünk el. Bár a bejgli készítésétől sokan tartanak, pedig nem ödöngősség csak néhány dologra kell figyelni közben. Például, hogy a vaj, amit hozzáadunk hideg legyen. Illetve a gombócok egyforma súlyúak legyenek, ehhez érdemes le is mérni őket. Valamint, hogy a bejglik tetejét többször is kenjük át tojással.
Mandulás bejgli recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 20 dkg hideg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 db tojás
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kávéskanál só
A mandulás töltelékhez:
- 20 dkg darált mandula
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 1 evőkanál sárgabarack lekvár
Mákos töltelék hozzávalói:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tej
- 1 evőkanál sárgabarack lekvár
- + 1 egész tojás a tészta lekenéséhez
Mandulás bejgli elkészítése
- A lisztet és a porcukrot szitáljuk egy tálba.
- Majd adjuk hozzá a sót, és a reszelt citromhéját is, keverjük el.
- Ezután vágjuk darabokra a hideg vajat és azt is adjuk hozzá, morzsoljuk el a liszttel.
- Egy másik tálba üssük fel a tojást, majd öntsük hozzá a hideg tejet, a vaníliás cukrot és az élesztőt összemorzsolva.
- Keverjük simára, de nem kell futtatni.
- Ezt a keveréket öntsük a liszt közepébe és dolgozzuk össze vele.
- Alaposan gyúrjuk össze majd készítsünk 4 gombócot kell belőle, melyek egyforma súlyúak.
- Ezután letakarva legalább egy órán keresztül pihentessük hideg helyen.
- Addig készítsük el a töltelékeket. Először a mandulát keverjük össze a cukorral, vaníliás cukorral, lekvárral, és öntsük le a forró tejjel.
- A mákos tölteléket ugyanígy kell elkészíteni.
- Majd a mákos és a mandulás keveréket is meg kell felezni.
- Ezután a hideg gombócokat lisztezett nyújtódeszkán kb. 2-3 mm vastagságúra kell nyújtani és meg kell kenni őket a keverékekkel. Két gombócot a mandulással, 2 gombócot a mákos töltelékkel.
- Majd fel kell tekerni a tésztát szorosan (egy konyharuha segítségével könnyebb) egy rúdba.
- A kész rudakat egy tepsibe kell rakni egymás mellé.
- Majd a tojást fel kell verni és be kell kenni vele a tekercsek tetejét.
- Meleg helyen kell hagyni fél órát pihenni és újra meg kell kenni tojással.
- Ezután még egy fél órát hűvös helyen is pihentetni kell.
- Aztán kicsit meg kell szurkálni a tetejét villával, vagy fogpiszkálóval, hogy a meleg gőz ott tudjon távozni és ne repedjen meg a tészta teteje.
- A sütőt előmelegítjük 190 °C -ra (légkeveréssel 160 °C -ra) és 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Hagyjuk kihűlni és csak azután szeleteljük fel.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Bejgli készítése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez