Tartalomjegyzék
A mandulás almás pite a klasszikus almás pite egy felturbózott változata. Aki a mandulát és az almát szereti, annak biztos nagy kedvence lesz, de aki nem annak is érdemes kipróbálnia. Hiszen az alma és a mandula is nagyon egészséges, érdemes belőle mindél többet fogyasztani. Mindkettő a szervezet hasznos számára számos vitaminokat, ásványi anyagokat, rostot tartalmaz. Ráadásul ősszel mindkettő elérhető és egész télre be is tárolható. Egyszerűen, de nem olyan gyorsan elkészíthető, mint egy egyszerű muffin vagy mandulás keksz, de érdemes kipróbálni!
Mandulás almás pite – recept
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg zsír vagy vaj (esetleg margarin)
- ½ csomag sütőpor
- csipet só
- pár kanál tejföl
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5-6 db nagyobb alma
- kevés friss citrom facsart leve
- fahéj ízlés szerint
- további cukor az alma édesítésére ízlés szerint
- 5-10 dkg darált mandula
- 1 kisebb tojás
A mandulás almás pite elkészítése lépésről – lépésre:
- Az almákat megmossuk, megpucoljuk és lereszeljük. Kis cukorral megszórjuk, hogy a levét kiengedje és a citromlével meglocsoljuk, majd állni hagyjuk, amíg a tésztáját elkészítjük a süteménynek.
- Egy tálban először összekeverjük a lisztet a sütőporral.
- Ehhez hozzátesszük a csipet sót, a zsírt vagy vajat a pár kanál tejfölt, a vaníliás cukrot és alaposan összedolgozzuk. (A vaníliás cukrot fahéjas vaníliás cukorral is lehet keverni.)
- Az tésztát két részre osztjuk, majd lisztezett deszkán mindkettőt a tepsi méretének megfelelő nagyságúra nyújtjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire az egyik vékonyra nyújtott tésztát óvatosan, vigyázva, hogy ne szakadjon el, beletesszük. Villával kicsit megszurkáljuk, hogy a levegő tudjon hol távozni.
- Az almát kinyomkodjuk a levétől, még utána cukrozzuk és megszórjuk a fahéjjal, összekeverjük.
- A darált mandulát egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, így az alma nem ereszti a tésztára a maradék nedvességet.
- Majd a mandulás rétegen egyenletesen eloszlatjuk az reszelt almát.
- A másik kinyújtott tésztával befedjük, azt is megszurkáljuk villával, hogy ne hólyagosodjon fel sütés közben.
- A tetejét megkenjük felvert tojással és az előmelegített sütőben kb. 160-170 fokon aranybarnára sütjük.
- Még melegen megszórjuk porcukorral vagy vaníliás cukorral és tálaljuk.
Az almát más töltelékkel is lehet helyettesíteni, vagy akár vegyesen is tölthető. Mandula helyett diót is használhatunk. Jó étvágyat hozzá!
Hagyományos almás pite:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez