Mandulaolaj

A mandulaolaj alapanyaga a keserű mandula, mely fogyasztása egyébként szigorúan tilos. A mandula belseje ugyanis édes és keserű is lehet. Az édes mandula számos feldolgozási formája ismert, de a marcipán fő alapanyaga is ez. A keserű mandula azonban elsősorban a gyógyszergyártásnál és a mandulaolaj készítésnél kerül előtérbe. Az olaj jellemzően hidegen sajtolással készül a legjobb alapanyagok felhasználásával. Feldolgozása történhet hidegen sajtolással vagy finomított eljárással is. A mandula rendkívül egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Bár hazánkban jellemzően népszerű sütemény ízesítő is, számos módon feldolgozásra kerül.

Mandulaolaj

A mandulaolaj tehát hidegen történt sajtolással is előállításra kerülhet, ez a szűz mandulaolaj. Íze kellemesen marcipános, használata során édeskés ízt ad az ételeknek is. A finomított mandulaolaj főleg a kozmetika- és szépségiparban használatos.  

A zsíroknak fontos szerepe van az egészséges étkezésben, étrendben, ezért sem tanácsos teljesen zsírmentesen étkezni. Ugyanis nemcsak energiaforrás a szervezet számára, de esszenciális zsírsavak forrása is. De nem minden zsír egyforma. Vannak ugyanis egészségesebb és kevésbé egészséges fajták.

A telített zsírsavak szobahőmérsékleten jellemzően szilárd halmazállapotúak. Elsősorban állati eredetűek – például disznó- vagy kacsa zsír – de ide tartozik a pálma- vagy kókuszolaj, illetve a tejből vagy tejtermékekből származó zsírok is, mint például a sajt.

A telítetlen zsírsavak inkább folyékonyak szobahőmérsékleten is. Ilyen például sok növényi olaj – olívaolaj, avokádóolaj – illetve a különböző olajos magvak és a belőlük sajtolt olajok, mint például a mogyoró-, szezám-, vagy dióolaj is.

Mandulaolaj hatása

Az általános javaslat, hogy fogyasszuk, de csak mértékkel. Érdemes odafigyelni arra, hogy a napi kalóriabevitelünknek mindössze 5-6%-át tegyék ki a telített zsírok. Ez hozzávetőlegesen 1,3 dkg-nak felel meg.

Az olaj kisajtolása után megmaradt pogácsát a szárítva és őrölve arcradírnak használja a kozmetika ipar.

A mandulaolaj gazdag B-vitaminokban (elsősorban B1-, B2-, B6) valamint E-vitamint is tartalmaz. Magas Omega-9 telítetlen zsírsavtartalmának köszönhetően fontos szerepe van a bőr védelmében és a szárazság megszüntetésében. Erősíti az immunrendszert, de csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és a vércukorszintre is jótékony hatással van. Emésztési problémák esetén is hatékony.

Bőrápolás esetén használható masszázsolajként is.

Rendszeres használata esetén:

  • puhítja a bőr felületét
  • visszaadja a bőr rugalmasságát
  • lassítja a bőr öregedését
  • segít a ráncok kialakulásának késleltetésében
  • hidratálja és megőrzi a bőr nedvességtartalmát

Sütésre, főzésre is használhatjuk. Vásárolni már nemcsak a bioboltokban tudjuk, a nagyobb bevásárlóközpontokban, élelmiszerüzletek polcain is megtalálható. De számos webshopban is a meg tudjuk rendelni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B3kuszp%C3%A1lma

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom