Mandulaliszt 

A mandulaliszt akárcsak a mandula már évszázadok óta jelen van Közép- és Dél-Európában egyaránt. Már a történelem előtti időkben is fontos táplálékul szolgált. Őshazája Ázsia, hazánkban a 19. század vége felé kezdték el telepíteni az egykori filoxéravész miatt kipusztult szőlőtőkék helyére, az őszibarackokkal együtt. A mandula nemcsak nagyon finom, de nagyon egészséges is. Számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Érdemes rendszeresen fogyasztani, mert jótékony hatása főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül.

Mandulaliszt

Tulajdonképpen nem liszt, hanem a mandula nagyon finomra darált őrleménye. Napjainkban a mandulaliszt már nem olcsó mulatság, ugyanis meglehetősen drága. Főleg a lisztérzékenyek számára jótékony, hiszen nincs benne glutén. Nagyon kellemes, jó illatú, sűrű liszt. Sok a benne található aroma és olaj is, ezért nem hasonlít a klasszikus gabonalisztekre. Zsírosabb, illatosabb, karakteresebb. 

Két fajtáját különböztetjük meg:

  1. A mandulaolaj melléktermékéből az ún. „pogácsából” készül – a pogácsa megőrlésével, ez olajban szegény liszt. Emiatt nagyon száraz, több nedvességet vesz fel.
  2. Egyszerűen hámozott, őrölt mandulából készül – magasabb zsírtartalmú, mely levegősebb és lágyabb tészták készítésére pl. palacsinta is alkalmas

Ennek köszönhetően más a tápanyagértékük, az ízük és nem mindegy melyiket mire használjuk fel.

Felhasználását tekintve édes és sós ételekhez egyaránt jól felhasználható. Érdemes nem önmagában, hanem egyéb lisztekkel (pl. zabliszt) használni, mert akkor könnyebben tudunk vele bánni. Kiváló sütemények, kekszek, palacsinták készítéséhez. Ha éppen nincs otthon dió vagy gesztenyeliszttel helyettesíthető.

Ízéhez remekül illik: a gesztenye, dió, méz, csokoládé, mogyoró, fenyőmag.

Mandulaliszt vásárlása, ára

A mandulaliszt főleg a bioboltokban, vagy nagyobb bevásárlóközpontok kínálatában található meg. Érdemes az interneten rákeresni, hiszen az árukeresőn összehasonlítva találjuk meg a különböző termékeket. Itt ár, mennyiség és kiszállítási díj is összevethető.

Arra azonban érdemes figyelni, hogy mivel magasabb a zsírtartalma, hamarabb meg is romolhat, avasodhat. Ezért érdemes csak akkora mennyiséget vásárolni, amit fel is használunk. Ha mégsem tudjuk felhasználni a közeljövőben, de már megvásároltuk, akkor tegyük hűtőszekrénybe, de akár le is fagyaszthatjuk. Ha savanykás a szaga, az már nem jó.

Mandulaliszt készítése otthon

De akár magunk is készíthetünk otthon. Ehhez fél kg mandulát be kell tenni 1 percre forrásban lévő vízbe. Majd a leszűrését követően ki kell pattintani a vékony, barna héjából. Ezután egy tepsire kell egyengetni és alacsony hőfokon (60-70 fok) kiszárítani a sütőben. Ezután egy késes darálóban össze kell őrölni finom állagúra. Ha szükséges, szitáljuk át.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom