Mandulalikőr

A mandulalikőr egy nagyon zamatos, könnyen elkészíthető alkoholos ital, melyet készen is vásárolhatunk, de egész évben bármikor, akár magunk is készíthetünk. A különböző ízesített likőrök és kézműves házi pálinkák mintha az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődést kapnának. Bizonyára szerepe van ebben annak is, hogy míg a szocializmus évtizedeiben a pálinkákat jellemzően csak hulló gyümölcsből készítették, manapság csak a hibátlan, teljesen érett gyümölcsök kerülnek a hordókba. A minőségi különbség ezáltal pedig leírhatatlan.  Érdemes házilag is próbálkozni bármilyen gyümölcslikőr készítésével is, mert azon túl, hogy nagyon zamatos, gyümölcsös italhoz jutunk, ajándéknak sem utolsó. Csinos üvegekbe szűrve és szépen feldíszítve igazán különleges, egyedi ajándék is lehet bármely alkalomra. Nem sok hozzávalóval egyszerűen, könnyen elkészíthető.

Mandulalikőr házilag – recept

Hozzávalók:

  • 0,5 liter pálinka vagy bármilyen semleges ízű alkohol
  • 30 ml mandula aroma
  • 0,5 kg cukor
  • 4 dl víz
  • egy kifertőtlenített üveg kupakkal

A házi mandulalikőr elkészítési lépései:

  1. Először a négy deci vízből és a kimért cukorból lassú tűznél, folyamatos keverés mellett főzzünk cukor szirupot.
  2. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. Ha hidegre hűlt, akkor adjuk hozzá a pálinkát vagy egyéb alkoholt és a mandulaaromát egyaránt.
  4. Keverjük el alaposan és öntsük az előzőleg kifertőtlenített, jól záródó kupakkal rendelkező üvegbe.
  5. Naponta egyszer-kétszer rázzuk össze és 2-3 hét múlva már fogyasztható is.

Kellemes, zamatos, mandulás ízű alkoholos italhoz jutunk, mely akár finom vendégváró ital is lehet. Érdemes kipróbálni, mert rendkívül egyszerűen elkészíthető és számos módon felhasználható.  Csinos üvegekbe töltve kiváló karácsonyi ajándék is lehet belőle. Érdemes akkor úgy időzíteni, hogy addigra összeérjenek az ízek.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Lik%C5%91r

Vissza a kategória cikkeihez