Mandulagolyó

A mandulagolyó rendkívül egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom édesség, akárcsak a kókuszgolyó, ami házibulik és a gyerekzsúrok elmaradhatatlan kelléke. Akár még a gyerekek is segíthetnek a készítésénél. Számos módon variálható, gazdagítható, attól függően, hogy mit találunk otthon. Mivel pedig sütés nélkül készíthető, így nyáron a legnagyobb melegben is készíthetjük. Adhatunk hozzá sárgabarack lekvárt, ha lágyítani, vagy csak megbolondítani szeretnénk. Nagyon jó választás, ha csak egy gyors desszertre vágyunk és annyira egyszerű, hogy elrontani sem lehet! Ráadásul a mandula nagyon egészséges, számos vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. De nem eszünk belőle eleget.

Egyszerű mandulagolyó recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált háztartási keksz (lehet teljes kiőrlésű is)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg darált mandula + a forgatáshoz
  • 2 dl tej
  • 1 teáskanál rum vagy rumaroma
  • 2 evőkanál mandulalikőr – elhagyható

A mandulagolyók elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A darált kekszet egy nagy tálba öntjük.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot, a kakaóport, a darált mandulát és alaposan összekeverjük.
  3. Majd hozzákeverjük a tejet (vagy kávét), a mandulalikőrt és a szobahőmérsékletű puha vajat vagy margarint is.
  4. Alaposan gyúrjuk össze, amíg gyúrható állagot nem kapunk.
  5. Ezután a nedves kézzel a kívánt méretű golyókat formázunk belőlük (a közepükbe tehetünk 1-1 szem mandulát vagy akár meggyet is).
  6. Majd a darált mandulában megforgatjuk a golyókat és egy tálra tesszük őket.
  7. Hűtőben legalább egy órát hagyjuk hűlni, hogy összeérjenek az ízek és megkeményedjenek a golyók.
  8. Ezt követően tálaljuk.

Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom