Mandulafa ültetése

A mandulafa ültetése hálás feladat, mint bármely más gyümölcsfa esetén. Élettartama természetben akár 100 év is lehet, ültetvényekben és kertekben jóval rövidebb ideig él. Hazánkban már a reneszánsz időkben is ültették, majd a Tihanyi-félszigeten a levendula ültetvények kísérő növénye volt. Telepíteni csak a 19. század végén a filoxéra miatt kipusztult szőlőtőkék helyére kezdték. Európában a vastagabb héjú fajtákat telepítik szélesebb körben, bár a kiskertekbe jellemzően a papírhéjú fajtákat keresik. A mandula felhasználása igen széleskörű, az édesipar, a szépségipar és a faipar is hasznája.

Mandulafa ültetése

A vásárlása, ültetése előtt ki kell választani a megfelelő fajtát. Ugyanis a mandula fajták között is vannak különbözők, érdemes ezekről is informálódni. Ne használjunk az ültetéshez magról kelt csemetét, inkább vásároljunk mandulaalanyra szemzett, nemes fajtájú oltványt. A legtöbb mandulának szüksége van porzó párra, de öntermékeny fajták is megtalálhatók a kertészetekben (pl. Robijn, Supernova).

A kertészetekben szabadgyökerű csemete és konténeres facsemete vásárolható. Az ültetési ideje szabad gyökerű facsemete esetén kora tavasszal (március-április), illetve ősszel (október-november) van, ekkorra érdemes e tevékenységeket ütemezni. Konténeres facsemete esetén egész évben ültethető, de mindkettő esetén figyelni kell, hogy az ültetés csak fagymentes időben történhet.

A szabadgyökerű csemetét ajánlott legalább egy fél napra vízbe állítani, hogy a szállítás során elvesztett nedvességet pótolhassa.  Ültetése előtt gondosan ki kell választani a helyét, mely napos, szellős legyen. Fontos a megfelelő nagyságú hely biztosítása is, ezt követően készítsük elő az ültetőgödröt.

Az ültetőgödörnek akkorának kell lennie, hogy a gyökérzet kényelmesen elférjen benne. Érdemes a kiásott földet tápanyag dús földkeverékkel feljavítani és a gödörbe szerves trágyát is rakni, amelyet el kell keverni föld keverékkel, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyökerekkel.

A facsemete beültetését megelőzően a csemete gyökereiről vágjunk le 1-2 cm-t. Ennek célja, hogy a gyökérzóna növekedési erélyét növeljük. Ültetési magasságát az oltás, szemzés helye mutatja. Ez mindenképpen kerüljön a föld felszíne fölé. A csemetét ennek megfelelően egyenesen állítsuk bele a gödörbe, majd temessük be a kiásott földdel. Ezután alaposan meg kell öntözni, melyről a későbbiek során sem szabad megfeledkezni, hiszen a mandula meghálálja az öntözést is.

Mandula talajigénye

A mandula talajigényben nem válogat annyira, de a meszes talajokat kedveli igazán. Fagymentes, napos helyeken fejlődik és terem leginkább. A pangó vizet nem szereti, de az öntözést – főleg a hosszantartó, forró időszakokban – meghálája. Gondozására is szükség van, mely a metszésen kívül a növényvédelmet is magában foglalja. Ugyanis a mandulának is vannak betegségei, kártevői, kórokozói, melyek ellen védekezni kell: megelőzéssel és azon túlmenően is. Az egészséges, jól tartott fa különösen ízletes terméseket terem. 

Fontos tudnivalók

Érdemes azonban tudni, hogy a kerti környezetet – ahol más növényekkel együtt található – nem viseli jól. Ugyanis amíg a többi növény folyamatos öntözést követel, a mandula a párás, nedves környezetben a monília betegségével küzd. Olyan kertbe, ahol a fák öntözött, nyírott gyepen állnak nem javasolt a mandula ültetése, mert a folyamatos és rendszeres visszametszések ellenére sem fogja jól érezni magát.

Gyümölcsfa csemete ültetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom