Mandulafa gallyazás

A mandulafa gallyazás – bár azt gondolhatnánk, hogy nem fontos, de – bizony egy nagyon fontos, sokszor már elkerülhetetlen feladat. Azért, hogy a mandulafa gallyazása a lehető legkevesebb munkával járjon már az ültetésénél érdemes néhány alapvető szempontot szem előtt tartani. A mandula hazánkban már a reneszánsz kora óta ismert és kísérőnövénye volt a Tihanyi-félsziget levendulásának is, de telepítésére csak a 19. század végén került sor. Ez a tavasszal gyönyörű virágokkal borított lombhullató növény akár a 3-8 méteres magasságot is elérheti. Szabadon akár 100 évet is megél, de ültetvényekben, kiskertekben ennél jóval kevesebb ideig él.

Mandulafa ültetése

A mandulafa ültetése előtt már érdemes gondosan megválasztani a fajtát és a fajta számára legmegfelelőbb helyet is. A mandula fény- és melegigényes növény, mely bármely talajon megél, de a meszes talajú, meleg domboldalakon fejlődik és terem a legjobban. Az ültetésével kapcsolatban pedig jó, ha tudjuk, hogy az életartalmának akár a feléig is növekedhet a fa. Ezért ültetésekor nagyon fontos a megfelelő hely kiválasztása. Azon túlmenően, hogy szellős, napos és lehetőleg fagymentes helyre kerül, számolni kell a növekvő lombkorona méretével is.

A mandulafák átlagosan ugyan 8-10 méter magasra is nőnek, de ültetvényekben inkább csak a 4-5 méteres magasság a jellemző. Mindennek hely kell. A köves, homokos, meszes, mély talajban érzi igazán jól magát, ahol az erős és szerteágazó gyökerek szétterülhetnek. Nem szerencsés járdákhoz közel, kerítések mellé ültetni. A járdákat a gyökere felnyomhatja, a kerítést is deformálhatja a növekedésével, valamint, ha átlóg a szomszédba az vita alapra ad okot. Ugyanis az áthullott mandula a szomszédé – bár a fát nem ő gondozza – azonban a fáról termést nem szedhet, de a levelek mégis az ő kertjébe is hullanak, akár akarja, akár nem.

Mandulafa gallyazás

A mandulafa gallyazás akkor kerül szóba általában, ha a fa közel lett ültetve épületekhez, vagy a folyamatos növekedésével villanyvezetékekbe akadnak az ágai. Már ültetéskor érdemes ezekre is figyelni, vagyis se épületekhez, se villanyvezetékekhez ne kerüljön közel. Érdemes legalább egy 4-5 m X 4-5 m-es tőtávolságra ültetni.

Már az ültetését követő évben érdemes visszametszeni az ágait. Leginkább a váza-korona kialakító metszése a legelőnyösebb számára. 3-4 vázággal, 70-80 cm talajszint feletti magasságban. Ezt követően is célszerű legalább évente a metszése, akárcsak a többi gyümölcsfa esetében. Mindig vágjuk vissza a sérült, beteg ágrészeket. Idősebb korában már elég néhány évente metszeni. Azonban, ha már nagyon terebélyes a fa sokszor szakemberek segítésére van szükség a szakszerű gallyazáshoz, főleg villanypóznák, villanyvezetékek esetén ne álljunk neki magunk ennek.

A mandulafának is – mint minden gyümölcsfának – a metszés az egyik legfontosabb eleme az eredményes mandula termesztéséhez, illetve ezáltal előzhetők meg a mandula betegségei is. A metszetlen fák kusza ágakat és hajtásokat hoznak, amelyek besűrűsödnek, így a fa terméshozama csökken és a fény is kevésbé hatol át a sűrű lombozaton.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom