Mandula

A mandula Ázsiából származó kedvelt csonthéjas mag, a mandulafa termése. Az olajos magvak közül az egyik legrégebbi és egyben legismertebb is. A rózsafélék családjába tartozik, közeli rokonságban áll az őszibarackkal és távolabbiban a szilvával és a sárgabarackkal. A mandulafa mára a mediterrán országokban is elterjedt, ott leggyakoribbak a magról kelt fák.  Hazánkban már a reneszánsz időkben is ültették, de akkor még díszfaként. Majd a Tihanyi-félszigeten a levendulának is kísérő növénye volt. Az ó-levendulásban néhány idős fa a mai napig megtalálható. Telepíteni a 19. század vége felé kezdték el az egykori filoxéravész miatt kipusztult szőlőtőkék helyére. Azóta számos kiskertben is megtalálható, bár a dió nagyobb népszerűségnek örvend. Pedig a mandula termése ízletesebb és a virágzó fák tavasszal gyönyörűvé varázsolják a kerteket. Számos fajtája ismert a nemesítéseknek köszönhetően.

Alapvetően két változata van:

  1. az édes belsejű
  2. a keserű belsejű

Az édes belsejűt fogyasztjuk, melynek rendkívül finom az íze, ezen kívül nagyon egészséges is. Hiszen számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Ez az ízesítője a süteményeknek, desszerteknek és a marcipán fő alapanyag is. Rendszeres fogyasztása mellett a mandula hatása a szervezetre igazán jótékony és számos betegség megelőzésében is szerepet játszik. Valamint segít megőrizni a bőr szépségét, a haj és hajbőr egészségét.

A keserű mandula azonban mérgező vegyületet tartalmaz, így annak fogyasztása nem ajánlott, mivel mérgezést okozhat. Elsősorban a gyógyszeriparban használják, de ez az alapja a mandulaolajnak is, mely feldolgozása során a mérgező vegyület kivonásra kerül belőle. A cukrászatok is használják a marcipán készítéséhez. Ugyanis a marcipán jellegzetes ízét úgy alakítják ki, hogy 100 szem édes mandulához 5 szem keserű mandulát adnak.

Mandulafa

Hazánkban is számos mandula fajta megtalálható. A legkeresettebb mandulafák a közepesre növő, papírhéjú, könnyen törhető termést adó fák. Bár kétségtelen, hogy az egyre szélsőségesebb időjárási viszonyok miatt az utóbbi években főleg a betegségekkel, kórokozókkal szemben ellenállóbb rezisztens fajták iránt nőtt meg a kereslet. Ennek ellenére a mandulafa betegségei ellen is védekezni kell, melynek elsődleges lépcsője a metszése. A metszésről általánosságban elmondható, hogy minden gyümölcsfa esetén évente legalább egyszer szükségszerű a fenntartó visszametszést elvégezni részben a betegségek megelőzése, részben a nagyobb terméshozam érdekében.

Mandula felhasználása

A mandula felhasználása rendkívül széleskörű. Hiszen nemcsak marcipán alapanyagként és a sütemények ízesítőjeként kedvelt. Mert készítenek belőle lisztet, likőrt, és az utóbbi évek egyik legnépszerűbb feldolgozása a mandulatej. Mely glutén- és laktózmentes is, így a különböző érzékenységekben szenvedők számára is alternatívát jelenthet a fogyasztása.

A mandulaolaj pedig nemcsak a konyhákban kerülhet felhasználásra, hiszen a kozmetika- és szépségipar is előszeretettel használja. Ugyanis rendkívül jótékonyan hat a bőr számára, mivel a benne található vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok következtében hidratálja, puhítja, gazdagon táplálja még az érzékeny bőrt is. Masszírozáshoz is kiválóan alkalmazható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom