Mandula vitamin

A mandula vitamin tartalma, akárcsak az ásványi anyag és rost tartalma is meglehetősen magas. A mandula egy rendkívül egészséges gyümölcs, mely rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Ennek ellenére a mandula egy főre jutó évi fogyasztása mégis nagyon kevés. Ez is főleg az ünnepek környékére tehető, hiszen számos mandulás sütemény ilyenkor kerül az ünnepi asztalokra. Pedig különböző tanulmányok szerint a mandula hatása az egészségre rendkívül jótékony. Érdemes naponta 10-12 szemet elrágcsálni belőle.

Mandula vitamin tartalma

A mandula nemcsak nagyon finom, de nagyon egészséges is. Az egyik legegészségesebb dióféle, mely gazdag vitaminokban – A-, B-, de különösen E-vitaminban – ásványi anyagokban, főleg magnézium, réz, mangán található meg benne nagyobb mennyiségben. Ezen kívül foszfor, kén és kálium is. De aminosavakban sem szenved hiányt.

Több rostot, kalciumot, E-vitamint, riboflavint és niacint tartalmaz, mint bármely más diófajta. Kb. 22-23 db mandula – egy átlagos adag – biztosítja a napi E-vitamin szükséglet 35%-át, a kalcium 8%-át és a kálium 6%-át. Magas energiatartalma miatt igen tápláló, ezért nem ajánlott napi kb. 10 szem mandulánál többet fogyasztani, legalábbis, ha az alakunkra próbálunk figyelni, mivel magas a kalória tartalma. Ennek ellenére hamar telítettség érzetet biztosít, megakadályozva ezzel, a túlevést.

Viszont – mint az egyéb diófajta – ez is magas zsírtartalommal rendelkezik, bár ezek kétharmada jótékony hatással van a szívre. Ugyanis megtalálható benne természetes formában az Omega-3 zsírsav, mely pedig nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez. Ezt a zsírsavat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk a bevitelére.

Érdekesség azonban, hogy a kókuszdió zsírtartalma a szárított mandula 60%-nál is magasabb!

Mandula jótékony hatása

A mandula rendkívül jótékony hatású, már egészen kevés mennyiség fogyasztása is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát. Értékes antioxidáns forrás, melyet pirítás nélkül érdemes fogyasztani teljes hatékonyságának megtartása érdekében. Ugyanis pirításkor a hő hatására távoznak az értékes antioxidánsok. Érdemes bevenni a mindennapi étkezéseink közé.

Mandula felhasználása

A mandula íze a desszertekben teljesedik ki igazán. Ezért is van, hogy a legtöbb mandulás recept sütemények, torták, krémek, fagylaltok alapanyagaként említi. Sokak számára elképzelhetetlen a húsvét vagy a karácsony mandulás sütemények nélkül, de a marcipán egyik fő alapanyag is ez.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom