Tartalomjegyzék
A mandula tárolása nem olyan bonyolult, mint számos gyümölcs vagy zöldség esetében. Igaz, hogy régen főleg nem okozott problémát, hiszen minden falusi ház padlásán ott száradtak a termések. Ekkor még nagymamáink a bogyókat és fűszernövényeket is gyűjtötték, szárították. Ismerték és használták a gyógynövényeket is, ezekkel a növényekkel gyógyították a betegségeket. Szinte minden falusi háznál tudták, hogy milyen teát főzzenek a különböző betegségekre. Ezért is gyűjtötték a diófa levelét a csalánt vagy akár a csipkebogyót egyaránt. Hiszen tudták, hogy ez utóbbinak például nagyon magas a C-vitamin tartalma. De szinte minden kiskertben megtalálható volt a borsmenta, zsálya vagy kamillavirág is. Manapság kevésbé használjuk és alkalmazzuk ezeket a gyógynövényeket, pedig nagyon hasznosak, olcsók (főleg, ha magunk gyűjtjük be) és könnyen elkészíthetők, kiszáríthatók, tárolhatók.
Mandula tárolása
Akinek van kamrája sokkal könnyebben tudja megoldani a háztartás mindennapi gondjait a beszerzéstől a tárolásig. Ráadásul télre is módszeresebben, gazdaságosabban fel tud készülni. Azonban aki nem rendelkezik ilyen tárolási lehetőséggel is meg tudja oldani a lekvárok, savanyúságok, bab, borsó, lencse tárolását egy kis körültekintéssel.
A mandula tárolása, megegyezik a dió és a mogyoró tárolásával. Csak olyan mandulát tároljunk el, mely ép, egészséges.
A mandulát, diót, mogyorót szárítás után érdemes:
- laza szövésű zsákokban tartani
- csak annyit megtörni belőle, amit fel is használunk, így biztosan nem fog megavasodni
Ha nagyobb mennyiségű mandulához jutunk, azt le is lehet fagyasztani. Akár megpucolva, akár ledarálva ki lehet adagolni egy-egy süteményhez szükséges mennyiséget belőle.
Ha nem fagyasztjuk le, csak annyit daráljunk amennyit fel is használunk, mivel az olajos magvak levegővel érintkezve könnyen megavasodnak.
Egyéb zöldségek, gyümölcsök tárolása
- Mák: A mákból is érdemes megvenni ősszel a család számára szükséges éves mennyiséget. Tüllzacskóban felfüggesztve az új mákig friss marad.
- Burgonya: jól szellőző faládákban, kisebb mennyiségekben tartsuk, így kevésbé indul romlásnak. Sötét helyen tároljuk, különben hamar csírázni kezd. Ha a páratartalom nem elég magas, akkor viszont nedvességét hamar elveszíti és összetöpörödik.
- Zöldpaprika: erős paprika is tárolható hosszú hetekig frissen, ha egyenként papírba csomagoljuk őket és egymás mellé, polcra helyezzük 1-2 rétegben. Fontos, hogy csak teljesen ép, érett, fényes héjúakat válogassunk erre a célra.
- Hagyma: hagymát ládában, szétterítve, fokhagymát és fűszerpaprikát felfűzve, felfüggesztve tarthatunk hosszú ideig felhasználható állapotban.
- Fűszernövények: Számos fűszernövényt (kapor, borsikafű, tárkony) is begyűjthetünk télire. Csokorba kötve, fellógatva várhatnak a sorsukra.
- Cékla, sárgarépa, petrezselyem, téli retek: hűvös, fagymentes helyen, legjobb pincékben nyirkos homokban, vagy ládába téve soronként elválasztva többrétegű papírral.
- Gyümölcsök: alma, körte ládába rakosgatva hosszú ideig eltartható. Csak épp, érett darabokat tegyünk félre erre a célra és időnként válogassunk át.
- Bogyók: Ha csipkebogyót gyűjtöttünk az őszi kirándulásaink során, azt is érdemes megszárítani és szárítva papír-, vagy tüllzacskóba fellógatva tárolhatók ezek is.
- Sütőtök: szellős ládában, kartondobozban hűvös, jól szellőző helyen hónapokig eltartható. Ha már felvágtuk, hűtőszekrényben tároljuk lefóliázva.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez