Mandula tápértéke

A mandula tápértéke meglehetősen magas. Ennek fő oka a magas telítetlen zsírsav tartalma. A mandula közeli rokonságban áll az őszibarackkal, távolabbi rokona a szilva és a sárgabarack is. A termését fogyasztjuk, mely a kemény héj alatt található. Ez lehet édes vagy keserű is. Fontos tudni azonban, hogy a keserű mandula fogyasztása nem ajánlott, ugyanis ciánmérgezést okozhat.

Az édes mandula nagyon egészséges, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban is nagyon gazdag. Érdemes – főleg étkezések között – rendszeresen fogyasztani. Sokat tehetünk vele az egészségünk megőrzéséért, a betegségek kialakulásának csökkentéséért. Kedvező hatásai főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek.

Mandula tápértéke

Magas energiatartalma miatt igen tápláló, ezért nem ajánlott napi 10 szemnél több mandula fogyasztása. Legalábbis, ha az alakunkra próbálunk figyelni, mivel magas a kalória tartalma. Ennek ellenére hamar telítettség érzetet biztosít, megakadályozva ezzel a túlevést.

Viszont – mint az egyéb diófélék – a mandula is magas zsírtartalommal rendelkezik. Bár ezek kétharmada jótékony hatással van a szívre. Ugyanis megtalálható benne természetes formában az Omega-3 zsírsav, mely pedig nélkülözhetetlen az egészséges szívműködéshez. Ezt a zsírsavat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk a bevitelére.

Érdekesség azonban, hogy a kókusz zsírtartalma a szárított mandula 60%-nál is magasabb!

Mandula kalória tartalma

Tíz dkg mandula körülbelül 570-580 kalória.  

  • 579 kcal
  • 49,9 g zsír
  • 21,2 g fehérje
  • 9,1 g szénhidrát (ebből cukor: 4,4 g)
  • 12,5 g rost

A mandula glikémiás indexe 20, ami meglehetősen alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is fogyasztható gyümölcsről van szó.

Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Mandulatej kalória tartalma

Cukormentes mandulatej kalória értékei 2 dl mennyiségre vonatkozóan:

  • Kalória: 39 kcal
  • Zsír: 3 g
  • Fehérje: 1,5 g
  • Szénhidrát: 1,5 g (ebből cukor: 0 g)
  • Kalcium: 516 mg

A mandulatej ráadásul laktóz-, és gluténmentes is, így bármely érzékenység esetében remek alternatív lehetőség a fogyasztása.

Érdemes bármely formában rendszeresen fogyasztani. Diétás étrendbe is beilleszthető, de figyelni kell az elfogyasztott mandula mennyiségére, illetve kerülni kell a sózott, ízesített termékeket.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom