Mandula kutyának

Vajon adható mandula kutyának? Akik régóta tartanak házi kedvencet, bizonyára tudják – ha más nem megtapasztalták, – hogy milyen gyümölcsök adhatók a kutyusoknak. Érdemes figyelni erre, mert nem minden jó a kutyusok szervezetének, ami az emberi szervezet számára egészséges.

Mandula kutyának

Bár a mandula nem feltétlenül mérgező a házi kedvenceink számára, de érdemes őket távol tartani tőle. Ez igaz bármiféle fűszeres, pirított olajos magvakra, diófélékre, szőrőre, mazsolára. Ezek ugyanis fulladást okozhatnak, mivel nem rágják szét a mandulát és egyéb magvakat sem. Emiatt viszont elakadhat a bélrendszerükben is. A túl magas olajtartalmú ételek pedig hasnyálmirigy-gyulladást okozhatnak. Magas foszfortartalma miatt fennáll a húgykő, vagy vesekő kockázata is.

Íme egy lista, hogy mely gyümölcsök adhatók bátran a házi kedvenceknek:

 • Narancs: igen, de csak kisebb mennyiségben, néhány gerezd elegendő
 • Körte: ez a rostos gyümölcs a vastagbél működésére hat jótékonyan, ami a kutyusok egészségénél is szerepet játszik
 • Alma: ez a vitamindús, rostos gyümölcs olyan nélkülözhetetlen vitaminokat is tartalmaz, mint a béta-karotin, a C-vitamin és a B-vitaminok. A legjobb, ha az almát jól megmossuk és héjastul fogyasztjuk. A kutyának adva is ugyanezek az eljárások érvényesek.
 • Sárgadinnye: Vitamindús könnyen emészthető falat tele béta-karotinnal, ami többek között a kutya szemére is jó hatással van.

Mértékkel adhatók az alábbiak:

Károsak, mérgezők a kutya szervezetére az alábbiak:

 • szőlő, mazsola: vesebetegséget, fulladásveszélyt okozhat a kutyának, el kell kerülni
 • cseresznye, őszibarack, sárgabarack és hasonló magos társaik, melyek a cián tartalom miatt mérgezők számukra
 • paradicsom: szívritmus zavart és remegést okozhat
 • avokádó: a benne található persin nevű anyag gombaölő, mely az emberre veszélytelen, de a kutyák számára mérgező. Súlyos hányást, hasmenést okozhat.

Néhány zöldség, melyet szintén bátran adhatunk a kutyusoknak:

 • édesburgonya: a krumplival ellentétben magas aminosav tartalma miatt – mely elősegíti a fejlett izomzat kialakulását – rendkívül hasznos a kutya számára
 • sárgarépa: Több szempontból is hasznos beépítenünk a sárgarépát a kutya étrendjébe: túlsúlyos kutyáknak diétás célból, normás testalkatúaknak a szájhigiénia javítására fordíthatjuk. Ideális esetben a cipő- és egyéb tárgyak rágcsálásáról is leszoktatható a sárgarépával.
 • zöldbab: magas ásványi anyag tartalma és alacsony kalória tartalma miatt hasznos ropogtatni való a kutyusoknak.

Ha kis mennyiségű mandulához jut a kutyus, és nem nyelte félre, nem árt feltétlenül a kutyusoknak. Amire oda kell figyelni, hogy nehogy héjastól egyék. Ugyanis, ha a kutyák héjastól eszik meg, akkor az felsértheti a belüket és ezáltal véres hasmenést okoz.

A csokoládé – bár nem zöldség és nem is gyümölcs – is a tiltólistán szerepel, ugyanis nem is természetes, nem is vitamin, a kutyusok számára pedig kifejezetten mérgező! Semmi esetre se akarjunk a házi kedvenceknek csokoládéval kedveskedni.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom