Mandula kalória

A mandula kalória tartalma nem túl magas, inkább a zsírtartalma sok. Ennek ellenére napi tíz-tizenkét szem elfogyasztása kifejezetten kedvező hatású, különösen, mert a mandulában omega-3 zsírsav is található. Ez az úgynevezett jó zsírok csoportjába tartozik, és elengedhetetlen a megfelelően működő anyagcsere és a vitaminok hasznosítása szempontjából. A mandula pedig nagyon egészséges, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban is nagyon gazdag. Érdemes rendszeresen fogyasztani. Annál is inkább mivel kedvező hatásai főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesülnek igazán.

Mandula kalória tartalma

Tíz dkg mandula körülbelül 570-580 kalória.  

  • 579 kcal
  • 49,9 g zsír
  • 21,2 g fehérje
  • 9,1 g szénhidrát (ebből cukor: 4,4 g)
  • 12,5 g rost

A mandula glikémiás indexe 20, ami meglehetősen alacsonynak számít, vagyis fogyasztása nem emeli meg nagyon a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is fogyasztható gyümölcsről van szó.

Mit is jelent a glikémiás index tulajdonképpen?

A glikémiás index – mely 1 és 100 közötti érték – segítségével meghatározható, hogy egy adott élelmiszer mennyire és milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintet.

Az alacsony GI-jű élelmiszerek csak minimális mértékben emelik meg a vércukorszintet, míg a magas GI-jű élelmiszerek a glükózszint jelentős emelkedését váltják ki, és fokozott inzulinreakciót vonnak maguk után.

Ha megnézzük a különböző szénhidráttípusokhoz tartozó glikémiás indexet, látható, hogy egyes összetett szénhidrátok jobban megemelik a vércukorszintet, mint az egyszerű szénhidrátok. Mivel a glikémiás index segítségével arányaiban meghatározható, hogy a szénhidrátok miként hatnak a szervezet vércukorszintjére, fontos eszközként használhatod azt azon ételek és élelmiszerek kiválasztásához, amelyek rövid és hosszú távon segítenek a vércukorszint stabilizálásában, illetve ellátják szervezeted a szükséges energiával.

Mandulatej kalória tartalma

Cukormentes mandulatej kalória értékei 2 dl mennyiségre vonatkozóan:

  • Kalória: 39 kcal
  • Zsír: 3 g
  • Fehérje: 1,5 g
  • Szénhidrát: 1,5 g (ebből cukor: 0 g)
  • Kalcium: 516 mg

A mandulatej ráadásul laktóz-, és gluténmentes is, így bármely érzékenység esetében remek alternatív lehetőség a fogyasztása. Azonban, mint sok más dióféle, a mandula is súlyos allergén lehet. Így, ha allergiás vagy bármilyen diófélére, mogyoróra, más csonthéjasra, akkor nem javasolt a mandulatej fogyasztása sem.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom