Tartalomjegyzék
A mandula hatása évszázadok óta ismert. Őshazája Ázsia, hazánkban a 19. század vége felé kezdték el telepíteni az egykori filoxéravész miatt kipusztult szőlőtőkék helyére, az őszibarackokkal együtt. A mandula ugyanis közeli rokonságban áll az őszibarackkal, távolabbi rokona a szilva és a sárgabarack is. A termését fogyasztjuk, mely a kemény héj alatt található. Ez lehet édes vagy keserű is. Fontos tudni azonban, hogy a keserű mandula fogyasztása tilos, ugyanis ciánmérgezést okozhat. Azonban ez a mandulaolaj alapanyaga, mely gyártása során azonban a mérgező vegyület már eltávolításra kerül.
A mandula nemcsak nagyon finom, de nagyon egészséges is. Az egyik legegészségesebb dióféle, mely gazdag vitaminokban – A-, B-, de különösen E-vitaminban – ásványi anyagokban, főleg magnézium, réz, mangán található meg benne nagyobb mennyiségben. Ezen kívül foszfor, kén és kálium is. De aminosavakban sem szenved hiányt.
Magas a zsírtartalma is (50%), azonban érdekesség, hogy a kókuszdió zsírtartalma a szárított mandula 60%-nál is magasabb!
Jelentős mennyiségű emulzint tartalmaz (élesztő, amely felbontja azokat a glucidokat, amelyek a növények tartalékanyagainak nagy részét alkotják).
Mandula jótékony hatása
A benne található E-vitaminnak köszönhetően antioxidáns, sejtvédő és a C-vitamin tartalmánál fogva az immunerősítésben is segítség. Az öregedési folyamatokat is lassítja. Valamint tartalmaz omega-3 zsírsavakat is.
Magas rost tartalma segítség az éhségérzet csökkenésénél és az anyagcsere megfelelő működésénél egyaránt. Ezenkívül antiszeptikus, energiapótló, kiegyensúlyozó, tápláló.
Továbbá:
- javítja az agy működését – érdemes vizsgaidőszak előtt rendszeresen fogyasztani
- erősíti a csontokat és a fogakat
- segíti az emésztést, a zsírégetést egyaránt
- hatékony a székrekedés megelőzésében, magas rost tartalmának köszönhetően
- gyorsítja az anyagcserét
- serkenti a vérkeringést
- segít a megfelelő vérnyomás beállításában
- magas folsav tartama miatt jótékony a magzat fejlődésénél, így kismamáknak különösen ajánlott a fogyasztása
Gyógyászati javallatok:
- vegetáriánus étrend
- alultápláltság
- nagy energiafelvételt igénylő élethelyzetek (várandósság, szoptatás, lábadozás, intenzív sportolás, fizikai- és szellemi megterhelés)
- ásványianyag hiány
- idegrendszeri megbetegedések
- légzőrendszer, a nemi szervek, a gyomor és a bélrendszer gyulladásos állapotai
- székrekedés
- fejlődésben lévő szervezet
Mandula hatása – negatív
A számos jótékony tulajdonsága mellett érdemes tudni, hogy magas energiatartalma miatt igen tápláló, ezért naponta ne fogyasszunk kb. 10 szem mandulánál többet.
Tartózkodjunk a keserű mandula fogyasztásától, ugyanis még kis mennyiségben is különösen mérgező!
Ritkán, de allergizálhat is!
Ideális fogyasztási módjai:
- mandulatej – mely enyhíti a köhögést, jótékony hatású a belekre és a húgyutakra
- friss vagy szárított mandula – egyesek számára pirítva könnyebben emészthető
- mandulaliszt
- mandulaolaj
- házi édességek készítéséhez
A mandulatej hatékony segítség a csontok és fogak erősítésében, ugyanis rendkívül magas a kalciumtartalma. Így nemcsak kismamák, de változókorban lévő nők étrendjének is remek kiegészítője lehet. Ráadásul a laktózérzékenységben szenvedők is fogyaszthatják.
Mandulatej kalória tartalma
Cukormentes mandulatej kalória értékei 2 dl mennyiségre vonatkozóan:
- Kalória: 39 kcal
- Zsír: 3 g
- Fehérje: 1,5 g
- Szénhidrát: 1,5 g (ebből cukor: 0 g)
- Kalcium: 516 mg
A mandulatej ráadásul laktóz-, és gluténmentes is, így bármely érzékenység esetében remek alternatív lehetőség a fogyasztása.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez