Mandula hatása az emésztésre

A mandula hatása az emésztésre is jótékony. A mandula jótékony hatása már évezredek óta ismert, hiszen őshonos Kelet-, Közép- és Nyugat-Ázsiában, de a mediterrán területek kedvelt lombhullató növénye is. Hazánkban már a reneszánsz idején ismerték és ültették, de még csak dísznövényként. A Tihanyi levendulásnak kísérő növénye volt, majd a 19. század végén kezdték el telepíteni az egykori filoxéra járvány következtében kipusztult szőlőtőkék helyére. Napjainkban kiskertekben és ültetvényekben is megtalálható. Legértékesebb gyümölcseink egyike a szintén népszerű dió, alma, körte és szilva mellett.

A mandula a téli táplálkozás egyik kulcsfontosságú eleme. Ez pedig nem véletlen, mivel kevés olyan növény van a környezetünkben, ami ennyire hasznos a szervezetünk számára. A mandulafa ültetése ezért is hálás feladat, melyek szabadon akár 100 évet, kertekben, ültetvényeken ennél jóval kevesebb ideig élnek.

Bár a növény legértékesebb része a mandulabél, itt érdemes különbséget tenni az édes és keserű mandula között. Ugyanis a keserű mandula mérgező, annak fogyasztását ajánlott elkerülni.

A mandula vitamin- és ásványi anyag tartalma

A mandula számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Vitaminok közül megtalálható benne a B1-, B2-, B6- és az E-vitamin is. Ásványi anyagok közül jelentős a kálium, kalcium, magnézium és foszfor tartalma. Nyomelemek közül pedig kiemelkedő a cink, a mangán és a vas. A mandulabélben található zsírok – így a többszörösen telítetlen zsírok, mint az omega-3 zsírsavak – is igen kedvező hatásúak a szervezet számára.

Mandula hatása az emésztésre

Magas rosttartalmának köszönhetően hatékony a székrekedés megelőzésében. De sok folyadékot is fogyasztani, így az anyagcsere is felgyorsul. Ennek következtében pedig a méregtelenítési folyamatokat is megkönnyíti, elősegíti. Napi 4-5 szem mandula elfogyasztása segít a rendszeres széklet beállításában.

A mandula fogyasztása a telítettség érzését is biztosítja, így megakadályozva a túlevést. Akár fogyókúrás étrend része is lehet, de ebben az esetben napi tíz szemnél több fogyasztása nem ajánlott, mert nagyon magas a tápanyagértéke. Érdemes rendszeresen fogyasztani az étkezések között. Viszont arra érdemes figyelni, hogy allergizálhat!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom