Mandula hatása az agyra

A mandula hatása az agyra is jótékony, de az egészségünk megőrzésében is jelentős szerepet játszik. A mandula évszázadok óta ismert. Kelet-, Közép- és Nyugat-Ázsiában őshonos, de a mediterrán országok kedvelt lombhullató növénye is. Hazánkban a 19. század vége felé kezdték el telepíteni az egykori filoxéravész miatt kipusztult szőlőtőkék helyére, de már előtte ismert volt. A reneszánsz korban dísznövényként ültették. A mandula közeli rokonságban áll az őszibarackkal, távolabbi rokona a szilva és a sárgabarack is. A termését fogyasztjuk, mely a kemény héj alatt található. Ez lehet édes vagy keserű is. Fontos tudni azonban, hogy a keserű mandula fogyasztása tilos, ugyanis ciánmérgezést okozhat. Azonban ez a mandulaolaj alapanyaga, mely gyártása során azonban a mérgező vegyület már eltávolításra kerül.

Mandula jótékony hatása

A mandula nemcsak nagyon finom, de nagyon egészséges is. Az egyik legegészségesebb dióféle, mely gazdag vitaminokban – A-, B-, de különösen E-vitaminban – ásványi anyagokban, főleg magnézium, réz, mangán található meg benne nagyobb mennyiségben. Ezen kívül foszfor, kén és kálium is. De aminosavakban sem szenved hiányt. Valamint tartalmaz Omega-3 zsírsavakat is.

A benne található E-vitaminnak köszönhetően antioxidáns, sejtvédő és a C-vitamin tartalmánál fogva az immunerősítésben is segítség. Az öregedési folyamatokat is lassítja.

Magas rost tartalma segítség az éhségérzet csökkenésénél és az anyagcsere megfelelő működésénél egyaránt. Ezenkívül antiszeptikus, energiapótló, kiegyensúlyozó, tápláló.

Magas tápértéke miatt hatékony nagy energiafelvételt igénylő élethelyzetek (várandósság, szoptatás, lábadozás, intenzív sportolás, fizikai- és szellemi megterhelés), valamint alultápláltság esetén is. De a vegetáriánus étrend egyik fő tápláléka is.

Mandula hatása az agyra

A mandula az agy működését is javítja, így nemcsak az egészségünk megőrzése kapcsán, de akár vizsgaidőszakok előtt is érdemes rendszeresen fogyasztani. Mivel javítja a figyelmet, a koncentrációt serkenti. Idegrendszeri megbetegedések esetében is hatékony segítség lehet. Ugyanis többféle olyan anyagot is tartalmaz, ami az emberi agy megfelelő működéséhez igen fontos. Ilyen a riboflavin és az L-karnitin is, melyeknek új idegpályák kialakításában van fontos szerepe. 

Amire azonban figyelni érdemes!

A mandula számos jótékony tulajdonsága mellett érdemes tudni, hogy magas energiatartalma miatt igen tápláló. Ha súlyfelesleggel küzdünk, akkor naponta ne fogyasszunk kb. 10 szem mandulánál többet.

Tartózkodjunk a keserű mandula fogyasztásától, ugyanis még kis mennyiségben is különösen mérgező!

Ritkán, de allergizálhat is!

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom