Mandula grillázs

A mandula grillázs vagy dió grillázs torta évtizedekkel ezelőtt még az esküvők elmaradhatatlan kelléke volt. Aztán hosszú szünetet követően napjainkra megint reneszánszát éli. Bár egyre kevesebben készítik, talán ennek a hagyománynak az újra feléledésével egyre többen bátorkodnak kipróbálni. De ha mégsem, a mandula grillázsnak bárki nekiláthat, annyira egyszerűen, könnyen elkészíthető. Ráadásul igen kevés hozzávalóval, könnyen és gyorsan finom csemegéhez juthatunk. Vendégváró finomságnak vagy ajándéknak is remek választás.

Mandulás grillázs recept

Hozzávalók:

 • 20 dkg kristálycukor
 • 10 dkg mandula
 • olaj

A mandula grillázs elkészítése lépésről – lépésre:

 1. Először a mandulákat gőzöljuk meg néhány perc alatt, majd a külső barna héját húzzuk le.
 2. Ezután egy vágódeszkán vagdossuk durvára.
 3. A cukrot egy serpenyőbe öntsük bele és szárazon – mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül – kezdjük el olvasztani, pirítani benne.
 4. Folyamatosan kevergessük, majd, ha már elkezd barnulni – vagyis karamellizálódik – akkor szórjuk bele a durvára vágott mandulát is.
 5. Azzal is kevergessük néhány percig.
 6. Közben egy tányérra csorgassunk kevés olajat, amit vagy ecsettel vagy egy papírtörlő segítségével egyenletesen oszlassunk el a tányéron.
 7. Erre öntsük ki a serpenyőből a karamellizálódott mandulát és hagyjuk kihűlni.
 8. Ha kihűlt az olajos tányérról a mandula alá nyúlva egy mozdulattal le tudjuk szedni a kész grillázst.

A mandula dióval helyettesíthető vagy akár vegyesen keverhető is. Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle. Jó étvágyat hozzá!     

Grillázs és Porcukorban Pirított Mandula:

    

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom