Tartalomjegyzék
A mandula grillázs vagy dió grillázs torta évtizedekkel ezelőtt még az esküvők elmaradhatatlan kelléke volt. Aztán hosszú szünetet követően napjainkra megint reneszánszát éli. Bár egyre kevesebben készítik, talán ennek a hagyománynak az újra feléledésével egyre többen bátorkodnak kipróbálni. De ha mégsem, a mandula grillázsnak bárki nekiláthat, annyira egyszerűen, könnyen elkészíthető. Ráadásul igen kevés hozzávalóval, könnyen és gyorsan finom csemegéhez juthatunk. Vendégváró finomságnak vagy ajándéknak is remek választás.
Mandulás grillázs recept
Hozzávalók:
- 20 dkg kristálycukor
- 10 dkg mandula
- olaj
A mandula grillázs elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a mandulákat gőzöljuk meg néhány perc alatt, majd a külső barna héját húzzuk le.
- Ezután egy vágódeszkán vagdossuk durvára.
- A cukrot egy serpenyőbe öntsük bele és szárazon – mindenféle zsiradék hozzáadása nélkül – kezdjük el olvasztani, pirítani benne.
- Folyamatosan kevergessük, majd, ha már elkezd barnulni – vagyis karamellizálódik – akkor szórjuk bele a durvára vágott mandulát is.
- Azzal is kevergessük néhány percig.
- Közben egy tányérra csorgassunk kevés olajat, amit vagy ecsettel vagy egy papírtörlő segítségével egyenletesen oszlassunk el a tányéron.
- Erre öntsük ki a serpenyőből a karamellizálódott mandulát és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt az olajos tányérról a mandula alá nyúlva egy mozdulattal le tudjuk szedni a kész grillázst.
A mandula dióval helyettesíthető vagy akár vegyesen keverhető is. Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle. Jó étvágyat hozzá!
Grillázs és Porcukorban Pirított Mandula:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez