Mandula fesztivál 

Akárcsak Levendula Fesztivál, vagy Almafesztivál, úgy Mandula fesztivál is várja az érdeklődőket a mandula szezon idején Vonyarcvashegyen. A mandula – ez a Kelet-, Közép- és Nyugat-Ázsiában őshonos növény, nagyon egészséges. Hazánkban már a reneszánsz idején ültették, majd a Tihanyi-félszigetre telepített levendulás kísérő növénye is volt. Nagyüzemi termesztésére csak a 19. század végén – a filoxéra járvány következtében kipusztult szőlőtőkék helyére – került sor. Számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz, így rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért, mivel hatása a szervezetre igazán jótékony. E gyógyhatásokkal is rendelkező gyümölcsöt ünneplik a fesztiválokon.

Mandula fesztivál – Vonyarcvashegy

A Keszthely melletti Vonyarcvashegyen – ezen a csodálatos fekvésű Balatoni településen – már évszázadok óta ismert a mandulafa. Ugyanis Vonyarcvashegy egykor a Festetics-család birtoka volt. A mai település nyugati részén pedig az uradalomhoz tartozott manduláskert is tartozott. Ennek tiszteletére néhány évvel ezelőtt 220 mandulafa csemetét ültettek itt. De a kertben nemcsak a csemeték, hanem a településtörténetet elmesélő faragott dombormű táblák is találhatók. Ezeken megjelenik a halászat, borászat, erdőgazdálkodás és a turizmus is. Az alkotójuk Major Janka helybelli származású képzőművész.

Hercegi Mandulás Napok

Nemcsak a Hercegi Mandulás Napok néven elhíresült rendezvénynek ad helyet a Mandulás kert, de többek között ennek a többnapos rendezvénynek is otthont ad. A szervezők elsősorban a Festetics családnak állít emléket, de célja a helyi hagyományok ápolása és a mandula népszerűsítése is. De a hagyományok ápolásához a mandulafák ápolását is célul tűzték ki. Éppen ennek jegyében az ovisok is aktív szerephez jutnak a rendezvényen.

A 2014. óta minden év tavaszán – a mandulafák virágzásakor – megrendezésre kerülő fesztiválon ugyanis a mandulafák feldíszítésére is sor kerül, melyre hagyományosan az óvodásokat kérik fel. A fesztivál nemcsak az ovisoknak és családoknak, de minden érdeklődőnek gasztronómiai és egyéb kulturális szórakozást ígér.  A mandulás ételek pedig elmaradhatatlan kellékei az immár hagyományosnak mondható rendezvénynek. Melynek keretében újabb csemeték ültetésére is sor kerül.

https://www.programturizmus.hu/

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom