Mandula felhasználása

A mandula felhasználása rendkívül széleskörű, hiszen nemcsak önmagában ropogós magként fogyaszthatjuk. Bár kétségtelen, hogy hazánkban így ismerjük leginkább, hiszen a diákcsemege egyik fő alkotóeleme is. Nem véletlenül, hiszen a mandula nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Ugyanis a mandula számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz.

A mandula felhasználása hazánkban

Hazánkban jellemzően a sütemények ízesítőjeként használjuk. Ehhez őrölhetjük vagy szeletelhetjük is a tisztított mandula darabokat, de akár készen is vásárolhatjuk ezekben a formáiban. Azonban ezenkívül is számos feldolgozási formája ismert. A mandula például a marcipán egyik fő alapanyaga is.

Valamint az utóbbi évek egyik legnépszerűbb terméke a mandulatej, mely nemcsak a különböző érzékenységben szenvedők között lett nagyon keresett. A mandulaliszt viszont kifejezetten jó alternatívát jelenthet a gluténérzékenyek számára a gabonalisztekkel szemben. Ezek pedig már nemcsak a bioboltokban és a drogériákban érhetők el, hanem a nagyobb bevásárlóközpontok, élelmiszerláncok polcain is megtalálhatók. Valamint webshopokban is meg tudjuk már őket rendelni.

De nemcsak az élelmiszeriparban a szépségiparban is használják jótékony hatását. A mandulaolaj ugyanis nemcsak konyhai felhasználásra, de a kozmetikaiparban is használatos. Ugyanis hatása nemcsak belülről, de kívülről is rendkívül jótékony. Nemcsak masszázsolajként, de különböző krémek, szappanok, samponok összetevői között is megtalálható. Ugyanis még az érzékeny bőrt is hidratálja, selymessé teszi. Mivel gazdag vitaminokban, így rendkívül tápláló és nemcsak a bőr, de a haj számára is.

Mandula tárolása

A mandula tárolása megegyezik a dió tárolásával. Ha van padlásunk vagy jól szellőző, száraz pincénk, érdemes ott kiteríteni és megszárítani a friss termést. Mindig csak ép héjú, sérülésmentes termést tároljunk be. A sérülteket használjuk fel előbb. Majd, ha feltörtük, de nem tudjuk elhasználni, akkor egészben vagy őrölve is le tudjuk fagyasztani.  A hűtőszekrényben is eltartható néhány hétig, de lefagyasztva akár egy évig is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom