Mandula fagyi

A mandula fagyi nem tartozik a legnépszerűbb fagylalt ízek közé. A gyümölcsből készült jeges édességek keresettebbek, de bármelyik elkészíthető házilag is. Ezt a hűsítő édességet is könnyedén elkészíthetjük otthon még csak fagyi gép sem kell hozzá feltétlenül.

Mandula fagyi recept

Hozzávalók:

  • 1/2 liter 1,5%-os tej
  • 5 db tojássárgája
  • 1 db vaníliarúd kikapart belseje
  • 10 dkg darált mandula
  • 5 dkg barna nádcukor
  • 2 teáskanál rum aroma – elhagyható

Rumos-mandula fagyi elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először a tejet, a vaníliarúd kikapart belsejével lassú tűzön főzzük fel.
  2. Majd a tojások sárgáját a barna cukorral alaposan keverjük ki úgy, hogy habos legyen.
  3. Amikor a tej már elég meleg, de még nem forr, vegyük le a tűzről.
  4. Folyamatos keverés mellett hozzá kell önteni a cukorral elkevert tojások sárgájához.
  5. Ezután öntsük vissza az edénybe és ismét tegyük fel a tűzre.
  6. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni. (Alacsony legyen a hőfok, nehogy kicsapódjon a tojás!) 15-20 perc is lehet.
  7. Ha puding sűrűségű akkor már jó, le lehet venni a tűzről.
  8. Hagyjuk, hogy kihűljön és akkor hozzá kell keverni a darált mandulát és a rum aromát.
  9. Alaposan össze kell keverni és vízfürdőbe állítani, hogy minél előbb kihűljön.
  10. Ha már teljesen hideg, 1 órára hűtőbe kell tenni.
  11. Aztán mehet a fagyi gépbe. (Ennek hiányában a fagyasztóba kell betenni egy dobozba és óránként botmixerrel keverni rajta.)

TIPP: Mandula helyett diót, mogyorót is használhatunk, vagy akár vegyesen is.

Azonban, ha nem szeretnénk otthon vesződni vele se keseredjünk el, készen is vásárolhatunk.

Házi fagyi készítése 10 perc alatt:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)