Tartalomjegyzék
A mandula fagyi nem tartozik a legnépszerűbb fagylalt ízek közé. A gyümölcsből készült jeges édességek keresettebbek, de bármelyik elkészíthető házilag is. Ezt a hűsítő édességet is könnyedén elkészíthetjük otthon még csak fagyi gép sem kell hozzá feltétlenül.
Mandula fagyi recept
Hozzávalók:
- 1/2 liter 1,5%-os tej
- 5 db tojássárgája
- 1 db vaníliarúd kikapart belseje
- 10 dkg darált mandula
- 5 dkg barna nádcukor
- 2 teáskanál rum aroma – elhagyható
Rumos-mandula fagyi elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a tejet, a vaníliarúd kikapart belsejével lassú tűzön főzzük fel.
- Majd a tojások sárgáját a barna cukorral alaposan keverjük ki úgy, hogy habos legyen.
- Amikor a tej már elég meleg, de még nem forr, vegyük le a tűzről.
- Folyamatos keverés mellett hozzá kell önteni a cukorral elkevert tojások sárgájához.
- Ezután öntsük vissza az edénybe és ismét tegyük fel a tűzre.
- Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg elkezd sűrűsödni. (Alacsony legyen a hőfok, nehogy kicsapódjon a tojás!) 15-20 perc is lehet.
- Ha puding sűrűségű akkor már jó, le lehet venni a tűzről.
- Hagyjuk, hogy kihűljön és akkor hozzá kell keverni a darált mandulát és a rum aromát.
- Alaposan össze kell keverni és vízfürdőbe állítani, hogy minél előbb kihűljön.
- Ha már teljesen hideg, 1 órára hűtőbe kell tenni.
- Aztán mehet a fagyi gépbe. (Ennek hiányában a fagyasztóba kell betenni egy dobozba és óránként botmixerrel keverni rajta.)
TIPP: Mandula helyett diót, mogyorót is használhatunk, vagy akár vegyesen is.
Azonban, ha nem szeretnénk otthon vesződni vele se keseredjünk el, készen is vásárolhatunk.
Házi fagyi készítése 10 perc alatt: