Mandula érése

A mandula érése az őszi időszakra tehető. A mandula Kelet-, Közép-, és Nyugat-Ázsiában őshonos, de a mediterrán országok kedvelt lombhullató növénye is. Hazánkban már a reneszánsz idők óta ismert és ültetett, bár elsősorban még dísznövényként. A Tihanyi-félsziget levendulásának már kísérő növénye, mely az ó-levendulásban néhány öreg példánnyal még képviselteti magát. Azonban telepítése csak a 19. század második felére tehető. Ebben az időszakban pusztított ugyanis a filoxéra járvány, mely a szőlőültetvények nagy részét elpusztította. Ezek helyére kezdték a mandulákat telepíteni.

Napjainkra ültetvényként és kiskerti termesztésben is megtalálható. Szabadon akár 100 évet is elél, ültetvényben jóval kevesebb ideig. Meleg- és fényigényes növény, mely szinte bármely talajon fejlődik, de a legjobban a meszes talajon érzi magát. A pangó vizet nem kedveli.

Ültetése előtt érdemes a fajták között válogatni, hogy megtaláljuk a számunkra, illetve a helyének megfelelő kiválasztást követően a legmegfelelőbb fajtát.

Mandula érése

A mandula fajták érése szeptember elejétől indul. A legjellemzőbb a szeptember közepi érésű, de október elején is szedhető néhány fajta termése.  

  • Tétényi keményhéjú -> augusztus vége – szeptember eleje
  • Lauranne Avijor -> szeptember eleje
  • Budatétény 1 -> szeptember eleje
  • Supernova -> szeptember eleje – közepe
  • Tétényi kedvenc -> szeptember közepe
  • Tétényi bőtermő -> szeptember közepe
  • Tuono -> szeptember közepe
  • Budatétény 70 -> szeptember második fele

Mandula hatása, felhasználása

A mandula számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. A mandulaolaj nemcsak a konyhában, hanem a szépségiparban is előszeretettel alkalmazott, hiszen hatása rendkívül jótékony. Nemcsak a bőrre – testápolóként, masszázskrémként – használható, mivel a hajra, fejbőrre is kiválóan alkalmazható. Rendszeres használatával a bőrt selymessé, rugalmassá, a hajat fényessé teszi. Érzékeny bőr esetén is alkalmazható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom