Mandula babáknak

Vajon mikortól adható mandula babáknak? A mandula rendkívül egészséges, hiszen számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ennek ellenére viszonylag keveset fogyasztunk belőle, pedig nagyon sok kert udvarában van hazánkban mandulafa is. Termése viszont lehet keserű vagy édes mandula is. Az előbbi fogyasztása tilos, ugyanis mérgező. Az édes mandula számos feldolgozási formában megtalálható. A mandula hatása igazán jótékony, mely főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Érdemes ősszel a szezon idején bevásárolni belőle, mert az ünnepek előtt jóval magasabb áron juthatunk hozzá. A gyerekeknek is egészséges nasi néhány darab elmajszolása tízóraira vagy akár uzsonnára egy ropogós alma mellé.

Mikortól adható mandula babáknak?

A mandula bár nagyon egészséges, de a babák étrendjébe a bevezetése nem javasolt túl korán, ugyanis mandula allergia léphet fel a fogyasztása során. Az olajos magvak ugyanis nagyon allergizálhatnak, ugyanúgy, mint a méz, a bogyós gyümölcsök, de akár a citrom, narancs és más citrusfélék. Ezen kívül a félrenyelés, fulladás veszélye is fennáll az esetükben. 10-11 hónapos kor alatt egyáltalán nem ajánlott magokat adni a babáknak, de szerencsésebb akár a 12 hónapos kor megvárása is. Mint a földimogyoró esetében, ahol a 12 hónap az egészséges babákra vonatkozó irányelv. Abban az esetben ugyanis, ha tojásallergia és/vagy ekcéma áll fenn, érdemes szakemberrel konzultálni mielőtt a magokat bevezetnénk a baba étrendjébe.

Mire érdemes figyelni, ha mandulát adunk a babának

  • Alaposan meg kell tisztítani a mandulát a héjától.
  • Krémes állagúvá kell előkészíteni úgy, hogy alaposan megőröljük.
  • A közte maradt darabos héj vagy mag darabok fulladást, félrenyelést okozhatnak, ezért is kell őrölni, nem darabolni őket.
  • Itt is érvényes az alapszabály, mely szerint egyszerre csak egy új étel bevezetésére kerüljön sor. Az új ételek bevezetése között pedig legalább 3-4 nap teljen el. Ugyanis számos zöldség vagy gyümölcs is okozhat allergiát.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom