Tartalomjegyzék
Mandula allergia bármilyen életkorban kialakulhat, tünetei az egészen enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek. Aki mandula allergiás, annak az egyéb dióféléket – mogyoró, pisztácia, dió – is javasolt elkerülni. A kereszt allergia miatt pedig érdemes a szezámmag, mák és a kivi fogyasztásának mellőzése is.
Mi is az a keresztallergia?
A keresztallergia esetében a hasonlóság valamilyen pollen-pollen, vagy pollen és bizonyos ételek között áll fenn.
A keresztallergia ugyanis azt jelenti, hogy bizonyos anyagok képesek más anyagot helyettesíteni, utánozni, ami az allergiás tünetek megjelenését eredményezheti.
Jellemző pollen-étel keresztallergiák
- Nyírfa: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, sárgabarack, körte, szilva, meggy, őszibarack, burgonya
- Parlagfű: görögdinnye, sárgadinnye, paradicsom, uborka
- Fekete üröm: kömény, paprika, paradicsom, sárgarépa, petrezselyem, burgonya, koriander, kapor, kamilla, napraforgó, dinnye, uborka, mangó, szerecsendió, bors, mustármag, bazsalikom, majoránna, oregánó, zeller
- Füvek: paradicsom, rozs, búza, szója, földimogyoró, bab, borsó
- Földimogyoró: dió
- Diófélék: búza, rozs, mák, mogyoró, szezámmag
Mandula allergia tünetei
A tünetek egyénenként, de ugyanazon személy esetében még alkalmanként is eltérőek lehetnek. Azonban az alábbi tünetekre figyelni kell:
- szájzsibbadás
- bőrviszketés
- csalánkiütés
- duzzanat az ajkakon, arcon, nyelven vagy a torokban
- ziháló vagy nehézlégzés
- hasi fájdalom, hasmenés
- émelygés, hányás
- szédülés, ájulás
A mandulára allergiásoknak fontos tudni, hogy az allergén fehérje belélegezve, vagy a bőrrel érintkezve is allergiás reakciót okozhat! Ha valakinél mandula fogyasztását követően a fenti tünetek valamelyike jelentkezik, ajánlott azonnal orvost hívni, ugyanis súlyos esetben csak szakember képes megfelelően ellátni az érintettet. Annál is inkább, mivel, ha tényleg mandula allergiáról van szó, akkor a kalcium injekció, vagy pezsgőtabletta nem segít az állapoton, sőt akár sokat ronthat is.
Mandula allergia megelőzése
Fontos esetleg már egy vendégség kapcsán előre tájékozódni arról, hogy a meghívottak között van-e, aki ételallergiás, vagy valamilyen ételérzékenysége van. Amennyiben igen, akkor az adott alapanyagot mindenképpen szükséges helyettesíteni. Ha valaki dió allergiás, akkor a neki az egyéb dióféléket – mogyoró, pisztácia, mandula – is javasolt kerülnie.Érdemes ezekre figyelni, és ha bármilyen tünet jelentkezik ételek fogyasztása után, akkor mindenképpen javasolt ételallergia vizsgálatot csináltatni.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Allergia