Tartalomjegyzék
A málnás mandulás zserbó a hagyományos zserbó egy másik variációja. A hagyományos zserbótól abban különbözik, hogy dió helyett mandula, sárgabarack lekvár helyett málna lekvár kerül bele és a csokimáz a tetején egyszerűen cukormáz. Persze készülhet csokimáz is a tetejére. Ugyanis az egyszerű zserbót is készíthetjük számos variációban, egyéni ízlésünknek, hangulatunknak megfelelően vagy mert éppen azokat a hozzávalókat találtuk otthon. Érdemes kísérletezgetni, mert szenzációs ízvilágokat lehet alkotni! Az őrölt mandula és a málna lekvár egy ilyen különleges párosítás! Garantáltan sikert aratunk vele!
Málnás mandulás zserbó recept
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg liszt
- 12 dkg vaj vagy margarin
- 8 dkg zsír
- 6 dkg cukor
- 1 dl tej
- 2 dkg élesztő
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 nagyobb tojássárgája
- pici só
A töltelékhez:
- 25 dkg darált mandula
- 10 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kisebb üveg málna lekvár
A tetejére:
- 8 dkg porcukor
- 1 teáskanál mandulaaroma
- néhány evőkanál forró víz
A málnás mandulás zserbó elkészítése:
- Először a lisztet szitáljuk át.
- Majd a tejet langyosítsuk meg, keverjünk hozzá egy kávéskanálnyi cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfuttni.
- Ha a lekvár magos, passzírozzuk át egy szitán.
- Készítsük elő a tepsit, béleljük ki sütőpapírral vagy vékonyan vajazzuk meg és hintsük be liszttel).
- Majd a lisztet keverjük el a csipet sóval, a kétféle cukorral és morzsoljuk el benne a zsírt és a vajat is.
- Ezután adjuk hozzá a tojás sárgáját és a felfutatott élesztőt is.
- Alaposan dolgozzuk el és gyúrjuk össze, majd osszuk a tésztát négy egyenlő részre.
- Csomagoljuk őket folpackba és legalább egy fél órára tegyük hűtőszekrénybe őket.
- Közben készítsük elő a tepsit, béleljük ki sütőpapírral vagy vékonyan vajazzuk meg és hintsük be liszttel).
- A darált mandulát a kimért porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze.
- Majd, ha a lekvár magos, azt is passzírozzuk át addig egy szitán.
- Azután az egyik rész tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsi és helyezük is bele. Kicsit szurkáljuk meg villával.
- Ezután kenjük rá a lekvár felét és szórjuk meg a cukros mandulával.
- Majd a következő rész tésztát is nyújtsuk ki és helyezzük a töltelékes részre.
- Ezt a lapot is kenjük meg a maradék lekvárral és a cukrozott mandulával, addig rétegezzük, amíg elfogynak a hozzávalók.
- Majd az utolsó lapot is nyújtsuk ki és helyezzük az egész tetejére.
- Hagyjuk pihenni egy órát.
- Ezután melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A tészta tetejét szurkáljuk meg óvatosan villával (ahol a gőz távozni tud és nem repeszti meg a sütemény tetejét) és kenjük meg vékonyan tejjel.
- Tegyük a sütőbe és kb. 40 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha a teteje már szép aranybarna.
- Ha elkészült hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
- Csak ezután készítsük el rá a cukormázat, amihez a porcukrot keverjük simára az aromával és annyi vízzel, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
- Majd a már hideg tészta tetején egyenletesen elkenjük és hagyjuk teljesen megdermedni, kihűlni. Tehetünk rá mandula darabokat is, de ez elhagyható.
- Csak ezután szeleteljük fel tetszés szerint.
Jó étvágyat hozzá!
Zserbó Recept:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Vissza a kategória cikkeihez