Málnás mandulás zserbó

A málnás mandulás zserbó a hagyományos zserbó egy másik variációja. A hagyományos zserbótól abban különbözik, hogy dió helyett mandula, sárgabarack lekvár helyett málna lekvár kerül bele és a csokimáz a tetején egyszerűen cukormáz. Persze készülhet csokimáz is a tetejére. Ugyanis az egyszerű zserbót is készíthetjük számos variációban, egyéni ízlésünknek, hangulatunknak megfelelően vagy mert éppen azokat a hozzávalókat találtuk otthon. Érdemes kísérletezgetni, mert szenzációs ízvilágokat lehet alkotni! Az őrölt mandula és a málna lekvár egy ilyen különleges párosítás! Garantáltan sikert aratunk vele!

Málnás mandulás zserbó recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 12 dkg vaj vagy margarin
  • 8 dkg zsír
  • 6 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 nagyobb tojássárgája
  • pici só

A töltelékhez:

  • 25 dkg darált mandula
  • 10 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kisebb üveg málna lekvár

A tetejére:

  • 8 dkg porcukor
  • 1 teáskanál mandulaaroma
  • néhány evőkanál forró víz

A málnás mandulás zserbó elkészítése:

  1. Először a lisztet szitáljuk át.
  2. Majd a tejet langyosítsuk meg, keverjünk hozzá egy kávéskanálnyi cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfuttni.
  3. Ha a lekvár magos, passzírozzuk át egy szitán.
  4. Készítsük elő a tepsit, béleljük ki sütőpapírral vagy vékonyan vajazzuk meg és hintsük be liszttel).
  5. Majd a lisztet keverjük el a csipet sóval, a kétféle cukorral és morzsoljuk el benne a zsírt és a vajat is.
  6. Ezután adjuk hozzá a tojás sárgáját és a felfutatott élesztőt is.
  7. Alaposan dolgozzuk el és gyúrjuk össze, majd osszuk a tésztát négy egyenlő részre.
  8. Csomagoljuk őket folpackba és legalább egy fél órára tegyük hűtőszekrénybe őket.
  9. Közben készítsük elő a tepsit, béleljük ki sütőpapírral vagy vékonyan vajazzuk meg és hintsük be liszttel).
  10. A darált mandulát a kimért porcukorral és a vaníliás cukorral keverjük össze.
  11. Majd, ha a lekvár magos, azt is passzírozzuk át addig egy szitán.
  12. Azután az egyik rész tésztát lisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki akkorára, mint a tepsi és helyezük is bele. Kicsit szurkáljuk meg villával.
  13. Ezután kenjük rá a lekvár felét és szórjuk meg a cukros mandulával.
  14. Majd a következő rész tésztát is nyújtsuk ki és helyezzük a töltelékes részre.
  15. Ezt a lapot is kenjük meg a maradék lekvárral és a cukrozott mandulával, addig rétegezzük, amíg elfogynak a hozzávalók.
  16. Majd az utolsó lapot is nyújtsuk ki és helyezzük az egész tetejére.
  17. Hagyjuk pihenni egy órát.
  18. Ezután melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  19. A tészta tetejét szurkáljuk meg óvatosan villával (ahol a gőz távozni tud és nem repeszti meg a sütemény tetejét) és kenjük meg vékonyan tejjel.
  20. Tegyük a sütőbe és kb. 40 perc alatt süssük meg. Akkor jó, ha a teteje már szép aranybarna.
  21. Ha elkészült hagyjuk a tepsiben teljesen kihűlni.
  22. Csak ezután készítsük el rá a cukormázat, amihez a porcukrot keverjük simára az aromával és annyi vízzel, hogy jól kenhető masszát kapjunk.
  23. Majd a már hideg tészta tetején egyenletesen elkenjük és hagyjuk teljesen megdermedni, kihűlni. Tehetünk rá mandula darabokat is, de ez elhagyható.
  24. Csak ezután szeleteljük fel tetszés szerint.

Jó étvágyat hozzá!

Zserbó Recept:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom