Keserű mandula

A keserű mandula fogyasztása nem javasolt. A mandula Közép-Ázsiában őshonos, de a mediterrán vidékek kedvelt növénye is. Hazánkban már a reneszánsz idején ismerték és ültették, bár ekkor még dísznövényként. Ugyanis a tavasszal virágba borult mandulafák gyönyörűek. A tihanyi levendulás kísérő növénye is volt, de telepítésére csak a 19. század vége felé került sor. Ekkor ugyanis az egykori filoxéra járvány során kipusztult szőlőtőkék helyére ültették. Rokonságban áll az őszibarackkal, sárgabarackkal és szilvával is. A termését fogyasztjuk, mely a kemény héj alatt található. Ez lehet édes vagy keserű is.

Keserű mandula felhasználása

Fontos tudni azonban, hogy a keserű mandula fogyasztása nem ajánlott, ugyanis ciánmérgezést okozhat. Azonban fontos gyógyszeripari alapanyag is. De a marcipán összetevői között is szerepel, a mandula ízének „kiemelésére” adják hozzá. Valamint a mandulalikőr ízesítésére is használják.

Azonban ez a mandulaolaj alapanyaga, mely gyártása során azonban a mérgező vegyület már eltávolításra kerül. Az olajat a kozmetikaipar is felhasználja – krémek, kenőcsök összetevőjeként – de órák, műszerek olajozására is használják. Az olaj feldolgozása során visszamaradt „pogácsát” szintén a kozmetikaipar hasznosítja. Ebből ugyanis a zsíros, pattanásos arcbőr kezelésére arcradírt, lemosót is készítenek.

Régebben „keserűmandulavizet” is készítettek ebből a visszamaradó anyagból, melyet főleg koszorúér bántalmak esetében rendeltek el az orvosok. Valamint gyomorégés ellen vagy gyomorsavtúltengésben szenvedőknek ajánlottak napi 2-3 szem elrágcsálását. Azonban mivel kéksavtartalmánál fogva mérgezést okoz – akárcsak a szilva- vagy cseresznye mag – így annak nagyobb mennyiségű fogyasztásától tartózkodni kell.

Édes mandula felhasználása

Az édes mandulabél az élelmiszeripar egyik fontos alapanyaga. Az édes mandula rendkívül egészséges számos – a szervezet számára hasznos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Mivel a hatása – nemcsak belsőleg fogyasztva, de külsőleg is – rendkívül jótékony.

A sütemények kedvelt ízesítője, de a belőle készült mandulaliszt a gluténérzékenységben szenvedők egyik kedvelt alternatívája is a gabonalisztekhez képest. Napjainkra pedig a mandulatej is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, nemcsak a laktózérzékenyek-, de a növényi táplálkozást előtérbe helyezők számára is.

Tárolhatjuk csonthéjasan száraz, jól szellőző padláson, pincében kiterítve. De őrölve akár a fagyasztószekrényben is hosszú ideig eláll.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom