Cukrozott mandula

A cukrozott mandula fahéjjal megszórva az Adventi vásárok elmaradhatatlan illatos finomsága, akárcsak a kürtöskalács vagy a sült gesztenye. Ezek a csemegék jellemzően télen keresettek, azonban kürtöskalács és fahéjas cukros mandula is egész évben bármikor készíthető. Bár a mandula nagyon egészséges, hiszen számos vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz, nem kifejezetten ebben a formában. Így bár nagyon nehéz abbahagyni, ha egyszer nekilátunk a ropogtatásának, csak mértékletesen ajánlott a fogyasztása.

Egyszerűen, könnyen elkészíthető, akár ajándéknak is remek választás.

Fahéjas cukrozott mandula recept

Hozzávalók:

  • 2 bögre mandula
  • 1 bögre kristálycukor
  • 0,5 bögre víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • csipet só

A fahéjas cukros mandula elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a mandulákat zsiradék nélkül egy serpenyőben pirítsuk meg.
  2. Majd a vizet öntsük egy edénybe, adjuk hozzá a csipet sót, a kétféle cukrot, a fahéjat és forraljuk fel.
  3. Ha már habzásnak indul, adjuk hozzá a pirított mandulát is.
  4. Addig főzzük, folyamatos keverés mellett, amíg a folyadék el nem párolog.
  5. Ekkor a mandulákon, már szirupszerű bevonatot képez.
  6. Szedjük ki az edényből és tegyük sütőpapírral bélelt tálcára a szirupos mandulákat és hagyjuk, hogy teljesen kihűljenek és szárítsuk legalább egy fél napig (az sem baj, ha több ideig).
  7. Utána jól záródó dobozokba, üvegekbe vagy papírzacskóba tesszük őket és már fogyasztható is.

TIPP: A mandula dióval helyettesíthető vagy akár vegyesen keverhető is. Érdemes akár rögtön több adagot is készíteni belőle.

Jó étvágyat hozzá!    

Kandírozott mandula:

     

https://hu.wikipedia.org/wiki/Mandula_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)

Vissza a kategória cikkeihez